Toezichtsgebied Deerlijks kalkoenenbedrijf opgeheven, maar ophokplicht blijft

Er werden geen nieuwe besmettingen met het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld.©Nick David Getty Images
Er werden geen nieuwe besmettingen met het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld.©Nick David Getty Images
Bron: Belga

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft geen nieuwe besmettingen met het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een kalkoenenbedrijf in Deerlijk. Daarom werd het toezichtsgebied, in een straal van 10 kilometer rond het pluimveebedrijf, opgeheven. De ophokplicht blijft gelden in het hele land.

Op 29 januari 2021 stelde het FAVV in een kalkoenenbedrijf in Deerlijk besmettingen vast met de hoogpathogene variant van het vogelgriepvirus, het type H5N8. Daarop richtte het federale voedselagentschap een beschermingsgebied in een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied in een straal van 10 kilometer in, waar specifieke maatregelen golden voor particuliere en professionele pluimveehouders. Tijdens een laatste controle stelde het FAVV geen nieuwe besmettingen vast. Daarom werd na het beschermingsgebied nu ook het toezichtsgebied opgeheven. Het kalkoenenbedrijf in Deerlijk was de meest recente haard van het vogelgriepvirus in België.

Zeer besmettelijk

De ophokplicht geldt echter nog steeds. Sinds 15 november is elke houder van pluimvee, ook wie slechts enkele kippen houdt, verplicht de dieren op te hokken of af te schermen met een net. De ophokplicht zal blijven gelden zolang de dreiging van besmetting via wilde vogels bestaat. Vogelgriep is een zeer besmettelijke virusziekte waar waarschijnlijk alle vogelsoorten gevoelig voor zijn. Het virus dat momenteel circuleert, is niet overdraagbaar op mensen. De consument van vlees en eieren van pluimvee loopt dus geen enkel risico.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.