Toegankelijkheid crematorium krijgt kritiek: “Flauw net in deze cruciale fase”

© (Foto EFO)
Redactie KW

Aan het crematorium moet er een betere toegankelijkheid komen en de bewegwijzering en organisatie moet beter. Dat zegt gemeenteraadslid Karel Labens. Het crematorium reageert scherp.

“Ik woonde recent een uitvaart bij en wist niet wat ik zag. Mensen moesten over een pad van steenpuin en houten planken. Voor mensen met een rollator is dat niet toegankelijk”, zegt gemeenteraadslid Karel Labens (Vooruit). “Het crematorium is nu al maanden open maar de omgeving is dramatisch. De bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn niet in orde en daar moet dringend wat aan gebeuren.”

Hij erkent dat de parking volop aangelegd wordt, maar vindt dat het crematorium het verkeerd aanpakt: “Het begint al bij het parkeren. De parking staat snel vol waarna de mensen parkeren op de ingangsweg. Daar is er geen extra ruimte en bij het verlaten moeten ze doorrijden tot aan de rotonde waar dan een opstopping ontstaat en het een drukte is. De werken hebben een jaar vertraging en er wordt gewerkt, maar ondertussen vinden uitvaarten plaats zonder dat het gebouw veilig toegankelijk is voor mindervaliden. Er moet een betere signalisatie komen. Ik vraag dat de stad tussenkomt.”

Het stadsbestuur was betrokken tot de goedkeuring van de plannen, maar de uitvoering en opvolging is in handen van de intercommunale die crematorium Polderbos exploiteert. Voorzitter Danick Minne (Open VLD) reageert scherp: “Op 1 november zullen de omgevingswerken en de werken aan de parking klaar zijn. Je kunt geen omelet bakken zonder een ei te breken. Hier ter plaatse is er inderdaad een kleine omleiding. We zitten nu in een cruciale fase waar er effectief veel gewerkt wordt en er enige hinder is. Alle uitvaartondernemers werden daarover uitgebreid ingelicht waarbij de keuze wordt gelaten om de ceremonies bij ons of ergens anders te laten plaatsvinden. Geen enkele ceremonie werd geannuleerd omdat iedereen zeer tevreden is. Bij elke ceremonie is er trouwens een parkingwachter die alles in goede banen leidt. Het is niet correct om ons nu daarop te pakken.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier