Tamara Van Overmeire uitgeroepen tot beste vroedvrouw van Vlaanderen

Tamara Van Overmeire centraal met haar Gouden Pinard en rond haar de rest van het Aesem-team met v.l.n.r. Gwendolien Vilez, Ine Berghman, Fien Stockman en Haike Baert. © WVS
Wouter Vander Stricht

Tamara Van Overmeire heeft de Gouden Pinard 2022 gewonnen, en is daarmee De beste vroedvrouw van Vlaanderen. “Een hele eer, die ik graag deel met mijn gezin en mijn collega’s van onze groepspraktijk.”

Tamara Van Overmeire (48) is zelf mama van vier. Met haar man David Babylon zijn ze de trotse ouders van vier zonen: Cobe (23), Luca (21), Rune (19) en Noah (15). Tamara groeide op in Zwevezele, maar woont nu al 17 jaar in Koolskamp. Twee jaar geleden zette ze mee haar schouders onder Aesem, de groepspraktijk van vroedvrouwen met standplaats in de Gemeentehuisstraat 12. “Als kind van zes jaar oud zag ik een bevalling op tv. Ik vroeg mijn mama wat dat was en sindsdien was ik vastbesloten om vroedvrouw te worden.”

Overleg met gezin

Tamara realiseerde haar kinderdroom en werkte 21 jaar in een ziekenhuis. “Omdat de ligdagen in het ziekenhuis na een bevalling korter worden, zocht ik meer 1 op 1 samenwerking en ging ik aan de slag in de eerstelijnszorg. Tot ik begin 2020 mee een vroedvrouwenpraktijk opstartte.”

Een beslissing waarbij ze niet over één nacht ijs ging. “Ik heb dat uiteraard met mijn gezin besproken. Mijn collega’s zijn allemaal twintigers. Maar om bijvoorbeeld een bevalling te mogen begeleiden, moet je minstens twee jaar ervaring hebben. We zijn overigens altijd met twee als we bijvoorbeeld een thuisbevalling doen, waarbij de ene vroedvrouw vooral focust op de mama, de andere op de baby. Maar dat betekende wel dat ik de jongste twee jaar al onze bevallingen heb bijgewoond en die starten nogal vaak ’s nachts”, lacht Tamara.

De laatste twee jaar was ik bij iedere thuisbevalling zelf op post

“Als we met het gezin ergens naartoe moeten, gaan we dus met twee auto’s. Want we zijn 7/7 en 24/24 bereikbaar.”

De vroedvrouwenpraktijk kreeg de naam Aesem. “Het verwijst naar het ademen, wat natuurlijk een cruciale rol speelt bij het bevallen. En ook de eerste ademstoot van het kind zit in onze naam vervat. En als je het op zijn Engels uitspreekt, dan klinkt het als awesome, wat geweldig betekent. Ondertussen zijn we hier al met vijf vroedvrouwen, waaronder drie lactactiekundigen, zeg maar experts op het gebied van borstvoeding.”

“Zelf heb ik die opleiding gevolgd toen ik nog in het ziekenhuis aan de slag was, ook in de badbevallingen heb ik me bijgeschoold. We bieden ook ‘hypnobirthing’ volgens de methode van Marie Mongan aan. Daarbij kan de mama onder zelfmeditatie samen met de partner de kracht uit zichzelf halen om in eigen regie te bevallen. Dit is in onze regio de enige plaats waar koppels hiervoor terecht kunnen.”

Aesem

Bij Aesem kun je terecht van zwangerschapswens tot het kindje één jaar oud is. “Als je zwanger wil worden, kunnen we je al begeleiden in het aanpassen van je voedingsgewoontes en kunnen we eventuele onderliggende problematieken het hoofd trachten te bieden. We noemen dat het ‘preconceptie consult’ waarbij we ook advies geven hoe je het best je anticonceptie stopzet. Maar hier kun je ook komen om de bevestiging van je prille zwangerschap te krijgen. Vervolgens kunnen we de volledige begeleiding van de zwangerschap doen.”

“We werken daarbij ook op maat. Corona heeft duidelijk gemaakt dat mensen de omstandigheden waarin ze bevallen het liefst zelf kiezen. We kunnen de bevalling mee begeleiden in het ziekenhuis, daarvoor werken we samen met het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Maar ook de thuisbevallingen, al dan niet in bijzijn van de huisarts, nemen we voor onze rekening. Het is vooral belangrijk dat de ouders zich veilig en comfortabel voelen.”

Tamara Van Overmeire is natuurlijk verheugd de Gouden Pinard in ontvangst te mogen nemen. Die wordt jaarlijks uitgereikt door de Vlaamse Beroepsorganisatie voor Vroedvrouwen. Pinard, naar wie de prijs vernoemd is, was een Franse verloskundige en die gaf zijn naam ook aan de houten stethoscoop waarmee bij de baby naar de harttonen geluisterd wordt. “Het is vooral een erkenning voor de mensen rondom mij, zoals mijn collega’s in het werkveld, maar ook voor mijn gezin die me de vrijheid gunt het beste in mezelf naar boven te halen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.