Stormloop op zelftesten blijft voorlopig uit (en apotheken hebben er amper)

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Ze zouden er moeten zijn, maar dat is lang niet overal het geval. De zelftesten die vanaf dinsdag 6 april te koop kunnen worden aangeboden bij de apotheek, zorgen in West-Vlaanderen niet meteen voor een stormloop.

Vanaf vandaag, dinsdag 6 april, kunnen de coronazelftesten verkocht worden in Belgische apotheken. Die zelftesten die na een dik kwartier een voor zo’n 80 procent betrouwbaar resultaat geven, worden een nieuw middel in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Alleen blijven veel apotheken dinsdag nog wat op hun honger zitten: door het verlengde paasweekend lopen de leveringen van de zelftesten op de meeste plaatsen vertraging op.

Nog paar dagen

Daar had de Algemene Pharmaceutische Bond, de koepel van Belgische apotheken, vooraf ietwat voor gevreesd. “Je kon dat probleem zo zien aankomen”, klinkt het ook in de Kortrijkse apotheek Crocodile. “Er werd een datum gecommuniceerd nog voor er zekerheid was over de leveringen. Die blijkt nu voorbarig.”

In Apotheek Westlaan in Roeselare hebben ze wél 250 zelftesten geleverd gekregen. “Wij hadden op verschillende paardjes gewed”, zegt Eveline Tack van de Roeselaarse apotheek. “Bij verschillende leveranciers bestellingen geplaatst in de hoop er toch zeker eentje te krijgen. Het was uiteraard wat vervelend dat die eerste dag niet loopt zoals het moet. Het zal waarschijnlijk nog een paar dagen duren eer alles echt vlot loopt.”

De door velen voorspelde stormloop op de zelftesten lijkt voorlopig zo goed als helemaal uit te blijven. “De vraag is eerder beperkt, het valt vrij goed mee”, zegt Eveline Tack nog. “Wel wat bedrijven of kleinere zelfstandigen, maar de grote stroom aan telefoontjes of vragen? Neen, dat niet. Het is moeilijk in te schatten. Voor hetzelfde geld zitten we hier op het einde van de week met 900 tests over.” “Jullie zijn bij de eersten die bellen”, klinkt het ook bij Crocodile. “Maandag waren er wel een paar vragen, maar ik denk niet dat we nu massaal zelftesten zullen verkopen. Het is afwachten.”

Niet in supermarkt

De coronazelftesten lijken op de sneltesten die in bedrijven waar telewerken onmogelijk is, intussen vaker worden ingeschakeld. Het grote verschil: de wisser die je bij jezelf in de neus moet inbrengen, is kleiner. En je hebt uiteraard niet langer de hand van een arts of verpleegkundige nodig. Afhankelijk van de apotheek kost een test 7 à 10 euro per stuk.

“Ik vind het wel belangrijk dat de tests bij de apotheek gekocht moeten worden”, benadrukt Eveline Tack. “Mochten die in de supermarkten vrij verkrijgbaar zijn, dan ligt dat toch anders. Wij kunnen mensen wijzen op de voorzorgen die ze moeten blijven maken. De juiste uitleg hoe je de zelftest moet gebruiken ook. Dat is essentieel. Want voor alle duidelijkheid: een negatieve zelftest biedt geen volledig uitsluitsel. We moeten vermijden dat die tests een vals gevoel van veiligheid creëren.”

Bedoeling is dat de zelftesten vooral gebruikt worden door mensen zonder symptomen. Wie positief test, moet sowieso contact opnemen met de huisarts voor een PCR-test op het coronavirus. Maar ook wie negatief test, is dus niet helemaal zeker. Een negatieve zelftest biedt met andere woorden geen vrijgeleide om de coronamaatregelen zoals afstand houden en een mondmasker dragen te laten varen.