Steven Van Gucht: “Paaspauze bracht rust, maar geen scherpe daling in coronacijfers”

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

De coronacijfers vertonen een algemene daling, zij het momenteel nog heel gering. “De paaspauze bracht rust, maar geen scherpe daling”, aldus Steven Van Gucht op de wekelijkse persconferentie van gezondheidsinstituut Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum. “De ziekenhuisbezetting blijft op een kritiek niveau. Bijna alle erkende bedden op intensieve zorg zijn bezet.”

De afgelopen week werden dagelijks gemiddeld 233 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, een lichte daling met acht procent. De daling is verspreid over alle provincies met de provincie Luik (+32 procent) als grote uitzondering. In het totaal liggen momenteel nog 3.114 covid-patiënten in het ziekenhuis (-3 procent), van wie 938 op de afdeling intensieve zorg (+2 procent op weekbasis). Van Gucht verwacht wel dat de bezetting de komende dagen nog wat zal dalen, aangezien er weinig patiënten tijdens het weekend uit het ziekenhuis worden ontslagen.

Lichte daling

Het aantal besmettingen vertoont een vergelijkbare licht dalende trend met gemiddeld 3.448 nieuwe besmettingen per dag. Dat is een lichte daling met 2 procent. Die daling wordt echter wat gemaskeerd doordat paasmaandag nog opgenomen is in de referentieperiode. Als die dag wordt weggenomen uit de vergelijking, bedraagt de daling 16 procent.

Toch verwacht viroloog Van Gucht dat het aantal besmettingen de komende tijd weer zal toenemen, aangezien er met de heropening van de scholen ook opnieuw meer getest zal worden. “Dat zal zorgen voor een breder licht op de situatie”, klinkt het. “De scholen zijn namelijk een van de meest gecontroleerde omgevingen in de pandemie.”

De besmettingsgraad ligt het hoogst bij de twintigers en daalt in vrijwel alle provincies met uitzondering van Luik (+14 procent) en Limburg (+16 procent).

Paaspauze

Ook het aantal overlijdens vertoont een dalende tendens met dagelijks gemiddeld 39 overlijdens, een daling met 9 procent.

Van Gucht benadrukt dat hij had gehoopt op een scherpere daling na de paaspauze. Toch blijft hij ervan overtuigd dat die daling mogelijk is door de combinatie van vaccineren en de coronamaatregelen. “Op die manier kunnen we de derde golf in de komende weken bedwingen, daar ben ik absoluut van overtuigd”, besluit Van Gucht. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.