Stappensignalisaties moeten aanzetten tot meer bewegen

Met de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt’ willen de gemeentes hun burgers aanzetten tot meer bewegen. (foto LS)
Redactie KW

Op het Kerkplein in Zedelgem werden enkele nieuwe signalisaties ingehuldigd in het kader van de campagne ‘10.000 stappen: elke stap telt!’. Hiermee willen de gemeenten Beernem, Jabbeke, Oostkamp en Zedelgem hun bewoners aanzetten tot beweging. Het initiatief is een samenwerking van het Vlaams Instituut Gezond Leven, Sport Vlaanderen, Agentschap Zorg en Gezondheid en Logo Brugge-Oostende.

Burgemeester van Zedelgem, Annick Vermeulen, licht toe: “In de regio werden stappensignalisaties in het straatbeeld geplaatst. Pijlen in de richting van het station, dienstencentra, natuurdomeinen, enzovoort met daarop het aantal stappen en minuten tot die plaats. Bewegen is goed voor lichaam én geest.”

Zichtbaar maken

Wetenschappelijke studies van de Universiteit Gent en Gezond Leven leren ons dat strategisch geplaatste signalisatieborden als onderdeel van het stappenproject belangrijk zijn voor gedragsverandering bij burgers. “Daarom focussen we ons op het zichtbaar maken van de boodschap ‘Elke stap telt’ in het straatbeeld.”

“Korte afstanden te voet afleggen tussen nuttige locaties in de gemeente, levert ook al heel wat stappen op. Door deze afstanden uit te drukken in het aantal stappen, klinkt het getal 10.000 al een pak bereikbaarder.”

Duwtje in de rug

“Wie in beweging blijft, voelt zich gezonder, energieker en gelukkiger”, klinkt het. “Bovendien voorkomt het ernstige ziekten en overgewicht. Het is een positief initiatief, met extra aandacht voor maatschappelijk kwetsbare en minder actieve mensen.”

“In beweging blijven is een keuze die we eigenlijk allemaal voor onszelf moeten maken”, aldus de burgemeester. “Maar een duwtje in de rug kan zeker helpen en is voor velen onder ons zelfs meer dan welkom.” (LS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.