Slechte coronacijfers doet crisiscel in Hooglede de nodige beslissingen nemen

© (Foto Unsplash)
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

De coronacijfers in Hooglede blijven tot de hoogste van het land behoren. Afgelopen week waren er 203 besmettingen, de afgelopen veertien dagen komt dit neer op 3718 besmettingen per 100.000 inwoners.

Nationaal doet enkel het Antwerpse Arendonk het slechter. De crisiscel van de gemeente kwam samen. Burgemeester Rita Demaré (CD&V): “We hebben als gemeente beslist om de kerstmarkt niet door te laten gaan aangezien het niet evident is om alles zittend te laten doorgaan en iedereen een mondmasker te laten dragen. Ook de nieuwjaarsreceptie is uitgesteld tot 30 april. Tegen die datum zouden alle gevaccineerde inwoners hun boosterprik al gekregen hebben. Eind december zouden alle 65+’ers overigens hun derde prik al ontvangen hebben.”

Een afgelasting van indoorsporten komt er niet. “In de sporthal in Gits worden de nooddeuren opengezet om voor voldoende ventilatie te zorgen. Sowieso gaan we als gemeente geen activiteiten verbieden, elke vereniging moet voor zichzelf uitmaken of het zin heeft om de activiteit te laten doorgaan en of ze de maatregelen kunnen handhaven. Bij evenementen is sowieso het Covid Safe Ticket verplicht en moet er een mondmasker gedragen worden. Recepties moeten al zittend gebeuren.”

Toch was er maandagavond wel een fysiek bijeenkomst van de gemeenteraad. Kristof Pillaert (Groep 21) had hier de nodige bedenkingen bij: “In alle omliggende gemeenten wordt de gemeenteraad digitaal gehouden. Onze gemeente heeft momenteel zeer hoge coronacijfers, ze behoren zelfs tot de hoogste van heel Vlaanderen. Daar kan je als gemeente echter niks aan doen. Maar als de experten oproepen om zo weinig mogelijk contacten te hebben, begrijp ik deze beslissing niet. Als gemeenteraad hebben we een voorbeeldfunctie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.