Sint-Andriesziekenhuis in Tielt heeft tweede covid-afdeling klaar

Het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis. © TM
Redactie KW

Het Tieltse Sint-Andriesziekenhuis bereidt zich voor op een nieuwe instroom aan coronapatiënten. Vorige week al leek de covid-afdeling vol te stromen, waardoor het ziekenhuis een tweede afdeling op poten zette. “Tot op vandaag moest die nog niet gebruikt worden, maar waarschijnlijk zal dat niet lang meer duren”, stelt algemeen directeur Peter Lauwyck.

De coronacijfers blijven stijgen en daar blijft men ook in het ziekenhuis in Tielt niet van gespaard. “Je ziet wel dat het nog steeds verslechtert”, bevestigt Lauwyck. “De cijfers gaan in sprongetjes omhoog.” Daarom nam het ziekenhuis ondertussen extra maatregelen. Zo bracht het vorige week alles in gereedheid om een tweede covid-afdeling te openen. “Die was klaar vorige week vrijdag. We vreesden immers dat de eerste afdeling in het weekend volledig vol zou lopen.” Dat bleek uiteindelijk niet het geval omdat de opnames en ontslagen wat in evenwicht bleven. Al is het uitstel zeker geen afstel. “Vandaag zien we opnieuw een lichte stijging, dus de vraag is niet of we de tweede afdeling gaan opendoen, maar wel wanneer we dat zullen moeten doen”, aldus Lauwyck.

Naar 60 bedden

Met de opening van een tweede afdeling zou de capaciteit verdubbeld worden. Van 28 bedden nu naar een kleine 60 dus. Dat zou ook gevolgen hebben voor de reguliere zorg, aldus Lauwyck. “Eens die tweede afdeling begint vol te lopen, en het aantal patiënten dus verdubbelt, zullen we ook de reguliere zorg opnieuw moeten afbouwen. Nu is dat nog niet het geval, maar ook dat zit er dus aan te komen.” (TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.