Scholen mogen vanaf 10 mei alle leerlingen voltijds op school ontvangen, onderwijskoepels tevreden

Redactie KW

Vanaf 10 mei mogen alle scholen van het secundair onderwijs weer voltijds contactonderwijs aanbieden. Dat volgt uit een overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA), de onderwijspartners en de virologen. Het is geen verplichting voor de scholen.

Sinds de herfstvakantie krijgen scholieren van de vier laatste jaren van het middelbaar maximaal 50 procent onderwijs op de schoolbanken. Vanaf 10 mei kan het dus weer voltijds. Maar directies worden niet verplicht. “Scholen zijn zelf het beste geplaatst om de lokale situatie en de lokale noden het beste in te schatten”, luidt het.

Meerdaagse schooluitstappen

Vanaf juni mogen scholen ook opnieuw meerdaagse uitstappen in eigen land organiseren in de klasbubbel. Er wordt gevraagd om dat wel zo laat mogelijk in de maand te doen.

Aan de scholieren wordt gevraagd om zo veel mogelijk het openbaar vervoer te vermijden en om buitenschoolse activiteiten te beperken tot één hobby. Weyts roept de rest van de samenleving op om de coronamaatregelen strikt na te leven “om prioriteit te geven aan het onderwijs”.

Sneltesten

Leerkrachten kunnen zich twee keer per week preventief laten testen met sneltesten op een 45-tal plaatsen in Vlaanderen. Scholen kunnen ook sneltesten aanvragen om op school af te nemen. Volgende maand starten proefprojecten met zelftesten die leerkrachten zelf kunnen afnemen.

Volwassenenonderwijs

Het volwassenenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs blijven werken volgens de veiligheidsmaatregelen van code rood, wat inhoudt dat er maar zeer beperkt contactonderwijs mogelijk is.

Onderwijskoepels tevreden

De onderwijskoepels zijn tevreden dat alle leerlingen op het einde van het schooljaar opnieuw naar school kunnen. “Op deze manier kunnen we wat andermaal een atypisch schooljaar is, toch nog in de best mogelijke omstandigheden afsluiten”, zegt Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO!.

“We zijn tevreden dat scholen in alle voorzichtigheid de mogelijkheid hebben om het schooljaar voor onze leerlingen op een zo normaal mogelijke manier af te ronden. De noodkreten die we horen over de leervertraging en het mentale welbevinden kunnen het best worden beantwoord binnen de school”, reageert Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen. “Zo kunnen de leerlingen alsnog de eindejaarsrituelen beleven en kunnen onze scholen ze ondersteunen en beter oriënteren voor de toekomst.”

“Dit betekent veel voor onze leerlingen én voor onze collega’s”, vult Verdyck aan. “De signalen over de mentale gezondheid van veel jongeren zijn niet min. En ook de nood aan ondersteuning van onze leerlingen door onze onderwijsprofessionals is groot. De heropening biedt dus heel wat kansen om te zorgen voor het welbevinden van onze leerlingen en om nog maximaal het leren te garanderen.”

(Belga)