https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Porseleinhallen wordt vaccinatiecentrum, reeds meer dan 300 vrijwilligers boden zich aan

In De Porseleinhallen werden in mei 2020 de eerste maskers verdeeld, vanaf 1 februari komt er een van de 94 Vlaamse vaccinatiecentra.©Stefaan Lernout SL
In De Porseleinhallen werden in mei 2020 de eerste maskers verdeeld, vanaf 1 februari komt er een van de 94 Vlaamse vaccinatiecentra.©Stefaan Lernout SL
Stefaan Lernout

De Wevelgemse Porseleinhallen is een van de 94 Vlaamse vaccinatiecentra, zeker tot eind augustus zullen daar vier lijnen klaar staan om de naar schatting 17.000 inwoners te vaccineren.

De Porseleinhallen zullen de komende maanden dienst doen als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat er tot eind augustus geen andere activiteiten georganiseerd kunnen worden. Wie erop gerekend had de Porseleinhallen in die tijdspanne te kunnen huren, werd intussen op de hoogte gebracht van die wijziging.

“Om een vaccinatiecentrum in te richten in je gemeente diende je te garanderen dat je het tot 1 oktober kon operationeel houden”, zegt burgemeester Jan Seynhaeve (CD&V). “Het lijkt ons in ieder geval realistisch dat de Porseleinhallen tot en met de grote vakantie voor dat doel worden voorbehouden.”

Klaar op 1 februari

De speelpleinwerking vindt tijdens de krokusvakantie plaats in de Levensboom. Ook voor de zomervakantie zoekt de gemeente naar een geschikte locatie. Vanzelfsprekend zijn er sowieso geen feesten of spaghettiavonden gepland, momenteel zitten de Porseleinhallen nog dagelijks vol studenten.

In deelgemeente Wevelgem wordt dan ook uitgekeken naar een nieuwe blokruimte, vanaf volgende week kan dat niet meer in de Porseleinhallen. “We verwachten snel met een alternatief op de proppen te kunnen komen, maar haast was geboden. De regering verwacht van een vaccinatiecentrum dat het vanaf 1 februari de nodige testen kan uitvoeren”, vervolgt burgemeester Seynhaeve.

“Alle vaccinatiecentra zullen op hetzelfde ritme bevoorraad worden” (burgemeester Jan Seynhaeve)

“We zijn tevreden dat we in Wevelgem één van de in totaal 94 Vlaamse vaccinatiecentra kunnen inrichten. Een voorwaarde was ook dat we minimaal vier lijnen kunnen aanbieden waar tegelijkertijd gevaccineerd wordt. Dit betekent dat we vele honderden personen kunnen vaccineren per dag. Dat zijn de Wevelgemnaars tussen de 18 en de 65 jaar, we spreken dan over 15.000 tot 17.000 personen in totaal. Wanneer en hoeveel we kunnen vaccineren hangt inderdaad af van de beschikbaarheid van de vaccins maar we kregen bericht dat alle vaccinatiecentra op hetzelfde ritme zullen bevoorraad worden.”

Duizend

We kunnen er dus vanuit gaan dat er op de drukste momenten tot misschien wel duizend personen per dag kunnen gevaccineerd worden. Dat belooft een hele organisatie te worden. Er boden zich al meer dan 300 vrijwilligers aan om een handje toe te steken bij de verschillende taken. Dit alles zal zorgen voor een behoorlijke drukte. “We plannen de vaccinaties heel zorgvuldig, iedereen zal verwittigd worden wanneer precies het zijn of haar beurt is”, aldus Jan Seynhaeve. “Op drukke dagen zullen we bijvoorbeeld niet veel mensen uitnodigen op het moment dat de scholen starten of stoppen. Alles gebeurt in overleg zodat we klaar zijn voor wat komt.”

Kleine Porsies

De Porseleinhallen zijn dus de komende zeven maanden een vaccinatiecentrum. Ze kunnen bijgevolg niet langer gebruikt worden als afhaalpunt voor verkoopacties van verenigingen. Dat kan vanaf nu gebeuren vanuit CC Guldenberg. “Volgens planning zal rond Pasen het gebouw naast de Porseleinhallen – de kleine Porsies – klaar zijn. Bij eventuele versoepelingen kunnen verenigingen daar terecht”, besluit de burgemeester.

Alle info over de Wevelgemse vaccinatiecampagne vind je op www.wevelgem.be/vaccinatie

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.