Petitie voor bewustmaking van gevaren van de pil heeft 15.000 handtekeningen: “En nu naar het Vlaams Parlement”

Phebe Somers

Volgens onderzoek van Domus Medica is het risico op een trombose vijf keer groter bij het gebruik van hormonale anticonceptie. Een statistiek die je als vrouw maar zelden hoort vallen tijdens het doktersgesprek over voorbehoedsmiddelen. Frustrerend én levensgevaarlijk. Dat vindt ook de beweging ‘Anticoncept!’, die een petitie op poten zette voor meer bewustmaking. Nu de kaap van 15.000 handtekeningen overschreden is, kunnen ze naar het Vlaams Parlement.

We keren even terug in de tijd. Op 1 oktober 2019 sterft de Oostendse Steffi aan een longembolie. De oorzaak? De anticonceptiepil in combinatie met een genetische stollingsaandoening. Eind januari 2020 haalt ook Nina uit Sint-Gillis-Waas de krantenkoppen: gestorven aan een trombose, veroorzaakt door de anticonceptiepleister. Beiden waren slechts 20 jaar en verder kerngezond. De verontwaardiging was groot, maar de drang om actie te ondernemen was nog groter en de groep Anticoncept! werd in het leven geroepen.

Het bleef niet bij enkele Instagramposts over bewustwording. ‘Anticoncept!’ wil een verzoekschrift voorleggen in het Vlaams Parlement dat pleit voor meer preventie omtrent deze doodsoorzaak. Dat kan volgens de beweging op (onder andere) deze drie manieren. “Artsen zouden een bloedtest moeten aanbieden aan iedereen die vraagt naar hormonale anticonceptie zodat een eventuele genetische aanleg voor een trombose kan opgespoord worden. Sensibilisering is cruciaal en het onderwijs kan daar een grote rol in spelen. In lessen biologie en natuurwetenschappen wordt het onderwerp voortplanting besproken, maar het onderdeeltje ‘anticonceptie’ is slechts beperkt. De pil wordt gezien als een redmiddel voor de geëmancipeerde vrouw, wat deels zeker zo is, maar de nadelen worden doodgezwegen. En een duidelijk kader met richtlijnen voorzien voor artsen en apothekers zodat ze zowel de voordelen als de nadelen van hormonale anticonceptie in kaart kunnen brengen tijdens een consultatie.”

De Instagrampost van Anticoncept! na het behalen van de 15.000 handtekeningen getuigt van veel dankbaarheid. (foto Instagram)
De Instagrampost van Anticoncept! na het behalen van de 15.000 handtekeningen getuigt van veel dankbaarheid. (foto Instagram)

µ

De beweging startte een petitie. Ze hadden 15.000 handtekeningen nodig om het voorstel bespreekbaar te maken in het Vlaams Parlement. Dat doel hebben ze nu behaald. “Het voelt zo goed om te weten dat er zo massaal werd ingegaan op onze petitie. Het feit dat de 15.000ste handtekening binnen was op de verjaardag van Nina was heel symbolisch. Nu kunnen we naar het Vlaams Parlement om daar onze zaak te bepleiten”, zegt mede-initiatiefneemster Amber Degoe uit Oostende vol trots.

Je kan de petitie nog steeds hier ondertekenen. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier