Patrick loopt van Diksmuide naar Rumbeke om broer te steunen: “Hopelijk ontwaakt hij snel uit coma”

We zien echtgenote Bianca Nollet, Patrick Vansteelandt, Goele Landerwyn en Tom Hondeghem van de harmonie van Hooglede bij Patricks aankomst.© GUS
We zien echtgenote Bianca Nollet, Patrick Vansteelandt, Goele Landerwyn en Tom Hondeghem van de harmonie van Hooglede bij Patricks aankomst.© GUS
Redactie KW

Patrick Vansteelandt (38) uit Diksmuide trok zijn loopschoenen aan richting AZ Delta in Roeselaarse deelgemeente Rumbeke, 33 kilometer verder. Waarom hij dat deed, raakt de gevoelige snaar. “Mijn oudste broer Franky (54) ligt in coma nadat hij getroffen is door het coronavirus. Ik moest iets doen om dit te kunnen verwerken en het team van AZ Delta te bedanken”, reageert Patrick. Het werd een tocht vol verrassingen.

“Franky testte positief. Hij liep het coronavirus op de werkvloer op”, vertelt broer Patrick. “Hij volgde de maatregelen nochtans rigoureus want zijn grootste angst was net om dat virus op te lopen. Na zijn positieve test op maandag werd hij woensdag ziek maar twee dagen later liet hij ons weten dat hij aan de beterhand was. Zondag 18 april ging het toch van kwaad naar erger en belandde hij op de spoedafdeling van AZ Delta. De gewone beademing hielp niet en hij moest aan een hart- en longmachine en werd in coma gebracht. Een toestand waarin hij zich op vandaag nog steeds bevindt.”

Marsmannetje

Eén keer kon Patrick zijn broer bezoeken. “Helemaal ingepakt als een marsmannetje mocht ik naar de afdeling. Het is best confronterend wanneer je zoveel mensen ziet vechten tegen een virus waarover je zoveel leest in de media. Zelf waren we al voorzichtig en dat blijven we, maar ons opsluiten doen we nu ook weer niet.”

Om de gezondheidsproblemen van Franky te kunnen plaatsen, bedacht Patrick het plan om te lopen van zijn woonplaats Diksmuide tot aan AZ Delta. Het werd een tocht vol verrassingen. “Ik startte aan de Paxpoort. Tot mijn grote verbazing stonden langs het parcours talrijke collega’s van de firma Vanderscheuren waar ik werk. Vrienden van de harmonie De Verenigde Vrienden van Hooglede, waar ik tuba speel, liepen zelfs een paar kilometer mee. Eens aangekomen stonden mensen van de spoedafdeling van AZ Delta achter het raam te zwaaien. Het heeft me echt deugd gedaan.”

Dieet

Voor Patrick was het ook een persoonlijke overwinning. “Twee jaar geleden woog ik nog 120 kilo, vandaag 80”, getuigt hij. “Door te sporten en diëten ben ik daarin geslaagd. Wekelijks probeer ik twee tot drie keer de loopschoenen aan te trekken voor een tochtje van 5 tot 20 kilometer, afhankelijk van hoeveel tijd ik heb. Dat ik nu 33 kilometer in mijn kuiten heb, is echt wel een prestatie.”

Patrick hoopt dat zijn broer er snel doorkomt, want er wacht hem nog een harde revalidatie. “Als hij erdoor komt, zullen zijn longen ongetwijfeld blijvende schade hebben opgelopen. We zullen er echter staan en hem steunen waar we kunnen.” (Gudrun Steen)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.