https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oudenburg schrapt buitenschoolse indooractiviteiten voor kinderen tot 15 februari

Alle indoor activiteiten voor kinderen worden in Oudenburg opgeschort.© Archief Belga
Alle indoor activiteiten voor kinderen worden in Oudenburg opgeschort.© Archief Belga
Olaf Verhaeghe

Vanaf woensdag 27 januari tot minstens 15 februari 2021 worden alle buitenschoolse indooractiviteiten voor jongeren onder de 13 jaar opgeschort in Oudenburg. “Deze beslissing wordt genomen om extra besmettingen zoals in omliggende steden en gemeenten in onze stad te vermijden”, aldus burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD).

Burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD): “De coronacijfers in de provincie West-Vlaanderen zijn niet goed. De bevolkingsgroep waarvan het besmettingspercentage de afgelopen weken het sterkst gestegen is, is die van de 7 tot 12-jarigen. Bij brononderzoek werd duidelijk dat het merendeel van de besmettingen opgelopen is tijdens de buitenschoolse activiteiten. Deze week werden zo enkele besmettingen uit een Zerkegemse school vastgesteld bij een Oudenburgse sportclub.”

Contactbubbels scholen

“Daarom werd in overleg met de diensten van de gouverneur beslist om alle buitenschoolse indooractiviteiten voor jongeren onder de 13 jaar op te schorten tot minstens 15 februari 2021. Indien de cijfers niet beteren zal dit een eerste keer verlengd worden tot 1 maart 2021. De opschorting geldt voor alle indoor buitenschoolse activiteiten en evenementen georganiseerd op het vlak van cultuur, sport en jeugd, voor kinderen tot en met 12 jaar. In de buitenschoolse activiteiten worden verschillende contactbubbels van de scholen gemengd en dit moet absoluut vermeden worden”, weet de burgemeester nog.

De Kikker blijft open

Enkel voor de werking van de buitenschoolse kinderopvang De Kikker is er een uitzondering. “BKO De Kikker zal geopend blijven om zo in opvang te voorzien. Sinds begin september werd de opvang georganiseerd in schoolbubbels om zo vermenging te voorkomen. We garanderen deze werking dan ook om de werkende ouders zowel tijdens de schoolweken als tijdens de krokusvakantie te ondersteunen”, vervolgt Anthony Dumarey.

“Als de cijfers het toelaten zullen we het mogelijk maken om de sportkampen tijdens de krokusvakantie op een veilige manier te organiseren in schoolbubbels. Op vandaag blijft dit echter onder voorbehoud. Uiterlijk op 8 februari wordt beslist of de sportkampen kunnen doorgaan, zo hebben ouders nog voldoende tijd om een alternatief te zoeken. De beslissing hierover zal genomen worden op basis van de cijfers en het advies van hogere overheden.”

Andere gemeentes volgen?

Oudenburg is niet de eerste West-Vlaamse gemeente die alle (binnen)activiteiten voor kinderen stopzet. Ook in Houthulst is dat bijvoorbeeld het geval. Volgens gouverneur Carl Decaluwé is de kans reëel dat er dinsdag en woensdag nog West-Vlaamse gemeenten dat voorbeeld zullen volgen. “Uit het overleg met alle burgemeesters dinsdagmiddag bleek toch een grote vraag naar verdere maatregelen”, stelt hij. “Alles hangt natuurlijk af van wat de hogere overheden al dan niet beslissen.”

Dinsdag waren er op dat vlak al verdere gesprekken binnen de Vlaamse regering en met de verschillende deelstaatregeringen en andere partners. Tot een akkoord of een breedgedragen beslissing over verdere beperkingen voor het jeugdwerk in ons land komt men voorlopig niet. Premier Alexander De Croo (Open VLD) wordt normaal gezien woensdag ook bij dat overleg betrokken. “Komt er geen nationale maatregel, dan denk ik toch dat Vlaanderen zal willen ingrijpen”, aldus gouverneur Decaluwé nog. “Dat betekent dat de provinciegouverneurs elk voor hun gebied een gelijkaardig verbod zullen uitschrijven. Al zijn we, voor alle duidelijkheid, vandaag nog niet zover.” (OV/MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.