Oud zwembad Diksmuide wordt dialysecentrum van Jan Yperman Ziekenhuis

Op de foto herkennen we vlnr burgemeester Lies Laridon, algemeen directeur Jan Ypermanziekenhuis Frederik Chanterie en schepen van gezondheid Katleen Winne. © Annie Callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

In Diksmuide werden woensdag de plannen voor het hergebruiken van het voormalige zwembad De Kupe voorgesteld. Het Jan Yperman Ziekenhuis plant er de opstart van een centrum voor CAD (collectieve autodialyse). Daarmee zou een blinde vlek in het huidige dialyse-aanbod worden ingevuld.

Toen Diksmuide in 2019 een nieuw en modern zwembad realiseerde op de sportsite De Pluimen, ging De Kupe dicht. Was de grote vraag: wat nu met het oude zwembad? Intussen was er nood aan een vaccinatiecentrum en daar bleek De Kupe uiterst geschikt voor. Toch bleef men uitkijken naar een permanente oplossing voor het voormalige zwembad. “We moeten onthouden dat De Kupe een schenking was met de bepaling dat het bad gebruikt moet worden voor iets dat alle inwoners ten goede komt. In de overeenkomst staat dat gezondheidszorg hier een deel van kan zijn”, legt burgemeester Lies Laridon (CD&V) uit. “Er werd dan ook besloten om De Kupe voor 30 jaar in erfpacht aan het Jan Yperman ziekenhuis van Ieper te geven.”

Dichter bij patiënt

Het Jan Yperman Ziekenhuis wil op die manier de zorg dichter bij de patiënt brengen. “We plannen hier een centrum voor CAD (collectieve autodialyse). Diksmuide is immers een blinde vlek in het huidige dialyse-aanbod. De stad ziet hierin een meerwaarde voor zijn inwoners en de inwoners van omliggende gemeenten”, aldus algemeen directeur Frederik Chanterie. “Dialyse wordt doorgaans drie maal in de week gegeven en dat duurt ongeveer drie à vier uur. Als de patiënten – veelal oudere mensen – zich ver moeten verplaatsen, is dat heel moeilijk en moet er vaak een beroep worden gedaan op familie of buren om hen te brengen en halen. Wanneer we dat in een straal van tien kilometer rond de woonplaats van de patiënt kunnen brengen, zorgt dat voor meer comfort voor de patiënt.”

“Het aantal dialysepatiënten stijgt jaarlijks en dus is er noodzaak aan voldoende dialysecapaciteit. Op de hoofdcampus is daarom de bouw van een nieuw dialysecentrum gestart. In overleg en samenwerking met het stadsbestuur vond het Jan Yperman Ziekenhuis in De Kupe een geschikte locatie voor een nieuw centrum voor CAD. Deze site is gunstig gelegen: vlakbij het station en dichtbij de bushaltes met ook ruim voldoende parkeerplaatsen en heel makkelijk met de fiets en te voet bereikbaar.”

Werken

Vooraf moeten wel nog een aantal werken worden uitgevoerd. “Voor het CAD kan openen, hebben we nog tal van inrichtingswerken uit te voeren, zoals het aanpassen van het gebouw naar duurzaamheid toe. We willen de werken begin 2022 starten”, geeft algemeen directeur Frederik Chanterie mee. “Daarvoor investeert het Jan Yperman 2.000.000 euro. Er zullen ook een twaalftal nieuwe verpleegkundigen worden aangeworven om op deze site alles in goede banen te leiden. We starten met een capaciteit van tien posities die later kunnen worden uitgebreid. Op termijn zien we de mogelijkheid om het CAD-centrum te laten evolueren en hier ook een specialistisch poliklinisch aanbod aan te bieden. Het CAD-centrum zal eerst in het ‘kleine zwembad’ worden gerealiseerde we hopen het zo snel mogelijk, vermoedelijk in 2023, te kunnen openen. Ons ziekenhuis ziet dit als een unieke kans om de gezondheidszorg dichter bij de mensen te brengen.”

“Het is wel zo dat de verenigingen die gebruikmaken van een gedeelte van De Kupe hier kunnen blijven”, geeft burgemeester Laridon nog mee.

(ACK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.