https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Open vaccinatiedag lokt ruim 200 inwoners van Oostende en Middelkerke: “Waarschijnlijk 500 tegen einde van de dag”

Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Dinsdag hield vaccinatiecentrum Kursaal in Oostende een open vaccinatiedag. 159 Oostendenaars en 49 mensen uit Middelkerke meldden zich aan. “Iedereen die dat wil kan zich vandaag nog spontaan aanbieden voor één prik met het Johnson&Johnson-vaccin.”

Oostende kreeg een extra levering van het Johnson&Johnson-vaccin. Daarvan is maar één prik nodig om je volledig te beschermen tegen het coronavirus. Via een open vaccinatiedag wil de stad inwoners uit Oostende en Middelkerke die nog geen vaccin kregen, aanmoedigen om zich te laten vaccineren. “Er werden voor vandaag 1.200 mensen uitgenodigd via het reguliere circuit”, vertelt coördinator Tim Seynaeve.

Spontaan aanbieden

“Daarnaast hebben we een buffer van 500 vaccins voor de open vaccinatiedag. Er zijn ruim 200 mensen vooraf ingeschreven, maar mensen kunnen zich ook spontaan aanbieden zonder inschrijving. Daarmee willen we mensen aantrekken die moeilijk bereikbaar zijn. Op 1 juli hadden we al eens een open vaccinatiedag voor moeilijk bereikbare mensen. Via straathoekwerkers en andere hulpdiensten werden 93 mensen ingeschreven, waarvan 59 mensen op de afspraak waren.”

Mauro Dewilde (19) schreef zich in voor de open vaccinatiedag. “Mensen uit mijn familie werken als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum”, vertelt Mauro. “Zij waren het die mij op de hoogte brachten. Ik wou er gewoon vanaf zijn. Wie krijgt nu niet liever één prik in plaats van twee prikken? Of dat het licht op groen zet om te feesten? Ik ben niet zo’n feestbeest. Daar is het mij zeker niet om te doen geweest. Ik hoop echter wel dat het voor mensen die gevaccineerd zijn wat gemakkelijker gaat om ergens heen te gaan. Toch blijf ik voorzichtig. Het is nu niet omdat ik gevaccineerd ben dat ik meteen alle remmen los zal gooien.”

Het is nu niet omdat ik gevaccineerd ben dat ik meteen alle remmen los zal gooien

Dokter Raf Langenaekens – voorzitter van de Eerstelijnszone Oostende-Bredene – is blij met de opkomst. “We houden deze open vaccinatiedag omdat we zoveel mogelijk mensen gevaccineerd willen krijgen”, vertelt de dokter. “Er zijn wat mensen die het vaccin hebben geweigerd en zich dat beklagen. Die krijgen nu een tweede kans om hun vaccin alsnog te nemen. We zullen vandaag ongetwijfeld in de buurt van de 500 extra vaccins komen en dat is mooi. Dat betekent ook dat mensen stilaan overtuigd geraken van het nut van dat vaccin.”

Beste van de klas

In Oostende en Bredene loopt de vaccinatiecampagne volgens de dokter erg goed. “We zitten boven schema. Van alle 65-plussers uit Oostende en Middelkerke werd ondertussen 90 procent volledig gevaccineerd. Wat alle volwassenen betreft, kreeg meer dan de helft een eerste prik. We behoren tot de beste van de klas in Vlaanderen. We werken zeer efficiënt en daar plukken we de vruchten van. Mensen die een tweede prik krijgen, hebben ook minder tijd nodig in het vaccinatiecentrum. De tijd dat ze hier aanwezig zijn is veel beperkter. We zitten momenteel op een gemiddelde van anderhalve minuut per vaccinatie. Voor de eerste prik duurt het wat langer. Ik ben een blije voorzitter.”

Vroeger klaar

De 19-jarige Liam Stappers had normaal woensdag zijn prik moeten krijgen via het reguliere circuit, maar koos ervoor om zich vandaag al te laten prikken. “Normaal zou ik het Pfizer-vaccin gekregen hebben”, zegt Liam. “Mijn tweede dosis stond gepland voor eind augustus. Met het Johnson&Johsnon-vaccin is maar één prik nodig, dan is de keuze snel gemaakt. Ik ben er nu veel vroeger vanaf. Hoe mijn ouders tegenover het vaccin staan? Eigenlijk vrij positief. Ze zijn beiden gevaccineerd en zij zijn het die mij aanspoorden om me vandaag te laten vaccineren. Hier en daar hoor ik mensen uit mijn omgeving wel mopperen dat Johnson&Johnson-vaccin voor extra bijwerkingen zorgt. Maar daar laat ik me niet door tegen houden. Ik ben blij dat ik het gedaan heb.”

Dinsdag nog tot 16.30 uur kan iedereen die dat wil zich spontaan aanmelden in het Kursaal voor een prik met het Johnson&Johnson-vaccin.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten