https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Opbouw vaccinatiecentrum in Expo Roeselare is gestart; vrijwilligers melden zich vlot aan

Op de foto zien we de betrokken burgemeesters Karlos Callens, Ward Vergote, Kris Declercq, Francesco Vanderjeugd en Rita Demaré in het vaccinatiecentrum in de Expohallen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Op de foto zien we de betrokken burgemeesters Karlos Callens, Ward Vergote, Kris Declercq, Francesco Vanderjeugd en Rita Demaré in het vaccinatiecentrum in de Expohallen.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Wouter Vander Stricht

In de Expo Roeselare is de opbouw van het vaccinatiecentrum voor de inwoners van Roeselare, Ardooie, Moorslede, Hooglede, Lichtervelde en Staden gestart. Op 8 februari wil men een proefdraaidag houden. De gemeentes namen ook Présence en GM Productions onder de arm en ook medewerkers van De Spil en stad Roeselare zullen een handje toesteken. “En ondertussen hebben we ook al 500 vrijwilligers”, klonk het niet zonder trots bij de Roeselaarse burgemeester Kris Declercq, ook voorzitter van Midwest.

Eerder viel de beslissing om met de gemeenten Ardooie, Hooglede, Lichtervelde, Moorslede, Roeselare en Staden, gelegen in de eerstelijnszone Midden West-Vlaanderen één vaccinatiecentrum te voorzien in Expo Roeselare. Het grote en centraal gelegen vaccinatiecentrum is vlot bereikbaar met de wagen en het openbaar vervoer en heeft een grote parking. Ook de aanwezig burgemeesters beaamden dat. “Wij hadden zelf al twee privélocaties die zich spontaan kandidaat hadden gesteld”, aldus burgemeester Rita Demaré. “Maar de centrale locatie in Roeselare biedt ook heel wat voordelen.”

Momenteel bouwen medewerkers van De Spil, stad Roeselare en de aangestelde lokale firma’s GM Productions en Présence een stuk van de Expo om tot een vaccinatiecentrum dat voldoet aan alle veiligheidseisen van de Vlaamse overheid. De komende dagen volgt de afwerking, waardoor het centrum zo goed als klaar is. Zo kan men op 15 februari, in functie van de levering van de vaccins, starten met de testfase om te zien of er nog bepaalde logistieke zaken moeten bijgestuurd worden. GM Productions staat in voor de logistieke voorbereiding, Présence zal drie centrummanagers ter beschikking stellen. “Die zorgen hier dan voor permanentie en coördineren het geheel”, aldus Isabel D’Hulster. “Wij zullen ook nog andere medewerkers ter beschikking stellen. Het aantal zal afhangen van de drukte. In eerste instantie worden slechts één of twee lijnen geopend, in juni zullen dat er misschien zes zijn.”

Het vaccinatiecentrum Expo Roeselare is klaar voor de start en kijkt uit naar meer details van de Vlaamse overheid over o.a. de thuisvaccinatiemogelijkheden, mobiliteit en het oproepingssysteem. In afwachting werken de gemeenten een plan uit zodat wie minder mobiel is, zich ook gemakkelijk naar de expo kan verplaatsen.

Tot 1.680 vaccinaties per dag

Het centrum is zo opgebouwd dat iedereen snel en veilig een vaccin krijgt. Er zijn op volle capaciteit 6 toegangsrijen (vaccinatielijnen), een onthaal, een medische administratiezone, een vaccinatielokaal en een wachtruimte voor na de toediening van het vaccin. De lijnen zijn zo voorzien dat op kruissnelheid ongeveer 1680 mensen per dag gevaccineerd kunnen worden, gemiddeld 12 uur per dag en 7 dagen op 7.

De opbouw is volop bezig.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
De opbouw is volop bezig.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

De ingang van het vaccinatiecentrum is de hoofdingang van Expo Roeselare. In de grote ruimte schuift men aan in een van de toegangsrijen. Aan het onthaal wordt de identiteit gecheckt, waarna een verpleegkundige info geeft over het vaccin en de medische voorgeschiedenis en gezondheid overlopen. Vervolgens mag de burger naar de vaccinatieruimte voor je prik door de verpleegkundige. Nadien rust je een kwartier in de wachtruimte onder het toezicht van de arts.

Vele helpende handen

De opbouw behoeft vele handen, maar eenmaal het vaccinatiecentrum opent, zijn ook heel wat mensen nodig. Een grote oproep naar vrijwilligers, zoals medisch, administratief en technisch personeel, kende veel succes. Over de zes gemeenten heen meldden zich al 500 mensen aan, waarvan 320 niet-medisch. De vrijwilligers worden eerstdaags gecontacteerd.

Vanuit de eventsector herkennen we van links naar rechts Isabel D'Hulster, Lotte Duyck, Nena Vanhenden en Dieter Ducoulombier.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Vanuit de eventsector herkennen we van links naar rechts Isabel D’Hulster, Lotte Duyck, Nena Vanhenden en Dieter Ducoulombier.©STEFAAN BEEL Stefaan Beel

Op dit moment draait de vaccinatie van bewoners en personeel in woonzorgcentra op volle toeren. Eind januari komt het ziekenhuispersoneel aan bod. Huisartsen, bewoners en personeel van andere collectieve zorgvoorzieningen worden vervolgens gevaccineerd. In een tweede fase start de vaccinatie van 65-plussers en risicopatiënten, gevolgd door mensen met een essentieel beroep (vb. brandweer en politie). In de derde fase komt de rest van de volwassen bevolking (18+) aan de beurt. De timing hangt af van de tijdige levering van voldoende vaccins. Als het zover is, krijg je van de Vlaamse overheid een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren.

Medische vrijwilligers mogen zich nog altijd aanmelden via roeselare.be/roeselarehelpt.

Alle laatste updates vind je op www.roeselare.be/vaccinatie .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.