https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oostrozebeke schrapt alle activiteiten tot en met 30 maart na forse corona-opstoot

© BELGAIMAGE
© BELGAIMAGE
Olaf Verhaeghe

Een cluster in de twee scholen, een link met de pluimveeslachterij in Kruisem en een mogelijke superverspreider in de gemeente. Het landelijke Oostrozebeke zit in het middelpunt van een zware corona-opstoot. Om verdere verspreiding te vermijden, schrapt burgemeester Luc Derudder (Oostrozebeke.nu) alle sport-, jeugd- en culturele activiteiten, ook voor kinderen, al zeker tot het einde van de maand.

In vergelijking met dinsdag zijn er in Oostrozebeke 27 nieuwe coronabesmettingen opgedoken, de voorbije week gaat het om 64 nieuwe besmettingen. Een forse stijging in de gemeente waar een kleine 8.000 mensen wonen. Omgerekend naar 100.000 inwoners ligt de besmettingsgraad er de laatste week nu op 808 besmettingen. Mijlenver boven de alarmdrempels die alle experten hanteren.

Twee scholen getroffen

“Het is inderdaad een beetje aan het ontsporen”, reageert burgemeester Luc Derudder (Oostrozebeke.nu). “Mijn telefoon staat al de hele dag roodgloeiend. De jongste dagen gaat het enorm snel en het grote probleem is dat het virus vanuit allerlei verschillende hoeken lijkt te komen. Zo kunnen we twee clusters zien in de beide scholen in onze gemeente, de Mandelbloesem en de Ginsteschool op de Ginstehoek. Daar testten zowel leerlingen als leerkrachten positief op het virus. Na overleg met het CLB is beslist om de getroffen klassen tijdelijk in quarantaine te plaatsen, de scholen zelf blijven voorlopig wel open.”

“Momenteel zijn we druk bezig om alle besmettingen en verbanden in kaar te brengen, maar een sluiting is voorlopig niet aan de orde”, zegt Ilse Vervaeck, directrice van De Mandelbloesem. “Het aantal besmettingen stijgt, maar we mogen geen overhaaste beslissingen nemen.” In De Ginsteschool zijn momenteel drie bevestigde besmettingen. “Het CLB is nu bezig met de contactopsporing en houdt ons op de hoogte”, zegt directeur Lieve Mallisse. “We wachten af, maar de situatie is onder controle.”

Superverspreider

Maar het virus zit dus niet enkel in de Oostrozebeekse scholen, maar waart ook elders in de gemeente rond. “Uit ons brononderzoek merken we een link met de pluimveeslachterij in Kruisem, waar begin deze week tientallen medewerkers positief bleken”, aldus de burgemeester nog. “En ik vrees dat we naast de wijdverspreide Britse variant ook met een superverspreider zitten. Honderd procent zeker zijn we dat nog niet, maar alles wijst toch in die richting. Het is een bijzonder complexe puzzel, waar we voorlopig nog enkele stukjes ontbreken.”

Om het virus een halt toe te roepen, nam het gemeentebestuur dan ook enkele drastische maatregelen. “Ik doe het niet graag, maar ik kan niet anders”, aldus Luc Derudder nog. “We hebben beslist om alle sport-, jeugd- en andere activiteiten in onze gemeente al zeker tot en met 30 maart te schrappen. Alles dat wordt georganiseerd – van de voetbaltraining tot de jeugdbeweging op zondag – wordt tijdelijk stilgelegd. Een harde dobber, maar de stijgende cijfers dwingen ons hiertoe.” Het verbod op alle georganiseerde activiteiten en vereniging geldt zowel voor -12-jarigen als voor iedereen ouder dan 12. Ook voor volwassenen kan er voorlopig in Oostrozebeke niets georganiseerd worden. (OV/PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten