Oostende gaat extra controleren door stijgend aantal coronabesmettingen

Redactie KW

Het aantal coronabesmettingen in Oostende stijgt opnieuw, vooral bij min 30-jarigen. Er kwam een corona-alarm binnen bij de Stad. De veiligheidscel besliste daarom om extra controles in te voeren. De politie zal extra handhaven in de uitgaansbuurt. Het volgen van de quarantaineregels bij terugkeer uit een rode zone zal strikt worden gecontroleerd. Er worden ook extra covid-coaches ingezet.

Wanneer de besmettingscijfers gedurende een aantal dagen een drempel overschrijden, gaat er een corona-alarm af. De besmettingscijfers stegen afgelopen week opnieuw met een kwart in Oostende en dat resulteerde in een corona-alarm. Die stijging is vooral te wijten aan een hoge toename van besmettingen bij jongeren (min 30 jaar). Dat is ook de groep die vaak nog niet volledig gevaccineerd is. Deze stijgende cijfers vertalen zich voorlopig gelukkig niet in een hoger aantal ziekenhuisopnames.

Extra handhaving in uitgaansbuurt

Oostende kleurt daardoor opnieuw rood op de kaarten. De veiligheidscel kwam bijeen om te bepalen welke maatregelen nodig zijn. Aangezien nogal wat besmettingen opgelopen worden in het uitgaansleven, zal de Stad extra controles invoeren.

Controle op quarantaine bij terugkeer uit rode zone

Vakantiegangers die terugkeren uit een rode zone binnen de EU en nog niet volledig gevaccineerd zijn, moeten in quarantaine en zich laten testen. Bij terugkeer uit een rode zone van een niet-EU-land moeten ook volledig gevaccineerden in quarantaine en zich laten testen. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten niet getest worden. Blijkbaar volgt niet iedereen de maatregel waardoor besmettingen zich verder kunnen verspreiden. Er zal de komende weken dan ook strenger gecontroleerd worden op het naleven van de quarantaineregels.

Extra covidcoaches

Stad Oostende schakelt ook extra covidcoaches in. Die coaches bellen systematisch iedereen op die besmet is en brengen in kaart met wie er contact is geweest. Ook die personen worden opgebeld om zich te laten testen. Zo kan de mogelijke verspreiding van het virus sneller gestopt worden. Er komt personeelsversterking voor het team vanuit het vaccinatiecentrum.

Ook het volgen van de coronaregels blijft cruciaal om verdere verspreiding te voorkomen. Stad Oostende zet in op strengere controles om ervoor te zorgen dat de maatregelen strikt worden gevolgd. Alleen zo kan het aantal besmettingen beperkt worden zolang nog niet iedereen volledig gevaccineerd is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier