Ook matrozen kunnen prioritair gevaccineerd worden

© Belga
© Belga
Bron: Belga

De Belgische zeevarenden kunnen ook prioritair gevaccineerd worden. Dat hebben de verschillende ministers van Volksgezondheid beslist tijdens de Interministeriële Conferentie, meldt federaal minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne zondag. “Met een vaccin bieden we hen zekerheid”, aldus de minister. Eerder werd al duidelijk dat zwangere vrouwen ook toegevoegd worden als prioritaire doelgroep.

Van Quickenborne toont zich “tevreden dat er rekening gehouden wordt met de bijzondere omstandigheden waarin zeevarenden moeten werken”.

De Hoge Gezondheidsraad had recent al geadviseerd om deze beroepsgroep voorrang te geven. Ze werken namelijk in een gesloten collectiviteit volgens een onregelmatig werkpatroon van een aantal weken of maanden aan boord van een schip in het buitenland. Ze kunnen dus ‘s avonds niet zomaar naar huis, en bovendien zijn ze zonder vaccin niet in iedere haven welkom.

Plan van aanpak

“Het is zaak om snel werk te maken van de coronavaccinatie voor zeevarenden om hun veilig grensoverschrijdend verkeer te vergemakkelijken”, klinkt het in een persbericht. “Want zeevarenden moeten tijdig worden afgelost en moeten zich naar ons land kunnen begeven zonder enige belemmering ten gevolge van de COVID-19-pandemie. Evenzeer moeten ze zich zonder belemmering kunnen begeven naar de haven van aanmonstering.”

De taskforce Vaccinatie komt in de loop van volgende week bijeen om het plan van aanpak, uitgewerkt door de Koninklijke Belgische Redersvereniging en het Directoraat Generaal Scheepvaart, te bespreken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.