Ook eerste spuitje in vaccinatiecentrum in Izegem is gezet: medisch secretaresse Hilde Coudijzer (55) kreeg de primeur

Dinsdagmorgen 23 februari werden de eerste 100 spuitjes in het vaccinatiecentrum van Izegem toegediend. Hilde Coudijzer uit Izegem kreeg de primeur. Donderdagnamiddag 25 februari volgen nog eens 100 spuitjes, volgende week op dinsdag en donderdag ook nog telkens 100. In eerste instantie worden de mensen uit de zorg gevaccineerd. Ze krijgen het AstraZeneca-vaccin, wat betekent dat ze binnen 12 weken hun tweede spuitje zullen krijgen.

Hilde Coudijzer, die het eerste spuitje in Izegem kreeg, bij haar administratieve check-in.©Frank Meurisse
Hilde Coudijzer, die het eerste spuitje in Izegem kreeg, bij haar administratieve check-in.©Frank Meurisse

Er heerste dinsdagmorgen wat gezonde nervositeit aan zaal ISO waar de bewoners van Izegem, Ingelmunster, Lendelede en Ledegem hun coronavaccin zullen ontvangen. De eerste vaccinaties waren overigens met enkele dagen verdaagd door softwareproblemen, maar nu werd toch het definitieve startschot gegeven.

Wie uitgenodigd wordt, krijgt die uitnodiging zowel per mail, post en sms. “Woensdag hebben we de uitnodigingen verstuurd, vrijdag zaten de brieven al in de bus. En de mail krijgen ze natuurlijk nog eerder”, zegt centrummanager Anton Jacobus. “Vandaag zijn het vooral verpleeg- en zorgkundigen en ook enkele apothekers die het vaccin krijgen.”

Medisch secretaresse in huisartsenpraktijk

Het allereerste vaccin was bestemd voor Hilde Coudijzer (55). De Izegemse werkt als medisch secretaresse in een huisartsenpraktijk in Lendelede. “Ik heb niet getwijfeld om het vaccin te laten zetten, ik vergelijk dat een beetje met een griepvaccin. Wat pijn aan de arm of een koortsig gevoel, meer zal dat qua bijwerkingen niet teweeg brengen. Ik geloof ook in die vaccins, ja ook in AstraZeneca. Dat bewijst over het Kanaal al zijn nut. Het is ook vreemd dat sommige mensen er afkerig tegen staan, terwijl ze zich dan wel probleemloos laten inenten om naar bepaalde landen op reis te gaan.”

Hilde heeft zich ook opgegeven om straks als vrijwilliger dienst te doen. “Waar ik precies zal ingezet worden weet ik niet. Maar ik ben geen verpleegkundige, dus ik vermoed dat ik eerder iets administratiefs zal moeten doen.” Haar tweede spuitje krijgt ze op dinsdag 18 mei.

Tot 25 patiënten per dag

Ook Anke Callewaert (43), die regioverantwoordelijke is bij zorgorganisatie i-mens, had net het vaccin gekregen. “Mijn collega’s bezoeken wel tot 25 patiënten per dag, we komen dus veel in contact met de mensen. Het is niet omdat we het vaccin gekregen hebben dat we het virus niet meer kunnen overdragen, dus moeten we wel de veiligheidsmaatregelen nauwgezet blijven volgen.”

Ook Mia Grymonprez, die op Becelaeres Hof – dus amper enkele honderden meter van het vaccinatiecentrum – woont, werkt bij i-mens. Ze is verzorgende en werd al geconfronteerd met de gevolgen van corona. “Eén van mijn patiënten heb ik dood aangetroffen, ze bleek gestorven te zijn aan de gevolgen van corona. Ik werd goed opgevangen, maar zag dus al onder ogen hoe zwaar dat het virus kan toeslaan.”

Maandagavond was er in De Leest in Izegem ook nog een uiteenzetting voor de artsen, waarvan er een 70-tal present tekenden, die straks zullen meewerken in het vaccinatiecentrum.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.