Ook 16- en 17-jarigen krijgen coronavaccin

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en zijn collega van Jeugd Benjamin Dalle.© BELGA
Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en zijn collega van Jeugd Benjamin Dalle.© BELGA
Bron: Belga

De ministers van Volksgezondheid hebben zaterdag op de interministeriële conferentie, en na advies van de Taskforce Vaccinatie, beslist om de 16- en 17- jarigen ook een coronavaccin aan te bieden. Hun vaccinatie zal aansluitend gebeuren op de 18-jarigen. Dat melden Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke en zijn collega van Jeugd Benjamin Dalle.

Alle 16- en 17-jarigen zullen een uitnodiging krijgen om zich te laten vaccineren in een vaccinatiecentrum bij hen in de buurt. De uitnodiging zal toekomen op hun domicilieadres. Net zoals bij de oudere bevolking zullen zij moeten aanduiden of zij hun vaccinatie accepteren of weigeren.

Vlaanderen schakelt snel

Als de jongere op dat moment niet aanwezig is voor de vaccinatie, door een kamp of andere reden, kan de vaccinatie verplaatst worden. De uitnodiging tot vaccinatie is 30 dagen geldig. Binnen die 30 dagen kan een nieuwe datum ingepland worden. De mogelijkheden hiervoor staan op laatjevaccineren.be.

Vlaanderen zal snel schakelen, zeggen de ministers, 16- en 17-jarigen met onderliggende aandoeningen zullen binnenkort hun uitnodiging ontvangen.

Wet op patiëntenrechten

Volgens de wet op de patiëntenrechten is voor de vaccinatie van 16- en 17- jarigen geen toestemming van de ouder of voogd nodig. Een vaccinatie tegen het virus blijft evenwel vrijwillig. Momenteel heeft enkel het vaccin van Pfizer/BioNTech een goedkeuring voor de vaccinatie van de 16- en 17-jarigen.

“De vaccinatie van deze doelgroep zal niet direct impact hebben op de cijfers van de ziekenhuizen. Maar door hun contacten – waar ze ook nood aan hebben – blijven ze zorgen voor een circulatie van het virus binnen hun en tussen andere leeftijdsgroepen. Als een voldoende hoge vaccinatiegraad kan bereikt worden, kan dit hopelijk ook een impact hebben op de besmettingen en bijgevolg de maatregelen in hun omgeving zoals scholen, jeugdbewegingen, enz”, zegt Vlaams minister Wouter Beke.

Ingebouwde flexibiliteit

“Het is goed dat er snel duidelijkheid over een vaccin voor de jongvolwassenen”, zegt minister Dalle. “De ingebouwde flexibiliteit voor de vaccinatiedatum zorgt ervoor dat ook de leiders zorgeloos op kamp of op jeugdactiviteit kunnen vertrekken. Op deze manier vermijden we dat jongeren moeten kiezen tussen vaccin of een kamp.”

WATWAT en Zorg en Gezondheid zullen verschillende informatieve en motiverende campagnes opzetten om deze doelgroep te bereiken.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten