Nog eens zes West-Vlaamse vaccinatiecentra tekenen in op QVax

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

Nadat eerder deze week al verschillende West-Vlaamse vaccinatiecentra aangaven gebruik te willen maken van de centrale QVax-reservelijst, tekenen nu ook Torhout, Gistel, Waregem, Zedelgem, Oostkamp en Zwevegem in. Meer dan de helft van de vaccinatiecentra in onze provincie raadplegen nu het centrale reserveregister, de negen andere gebruiken eigen lijsten of beraden zich nog over deelname.

Na een succesvolle test in de vaccinatiecentra van Roeselare en Deinze tekenden dinsdag 34 van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen in op het algemene reservesysteem QVax. Vanaf begin volgende week stijgt dat cijfer naar 60 Vlaamse vaccinatiecentra. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag bekendgemaakt op de wekelijkse briefing over de vaccinatiecampagne in Vlaanderen.

In West-Vlaanderen gaat het om 13 van de 22 vaccinatiecentra. Het gaat om Roeselare, Izegem, Oostende, Blankenberge, Kortrijk, Tielt en Sijsele, die eerder al aangaven QVax te willen gebruiken . Daar komen nu ook Gistel, Torhout, Oostkamp, Zedelgem, Waregem en Zwevegem bij. Het vaccinatiecentrum van Diksmuide waar men aan het begin van de week wel nog van plan was om in te tekenen op QVax, staat niet langer op de lijst van deelnemende centra.

Sinds begin april kan iedereen zich aanmelden via QVax . Op die manier kan je iets sneller opgeroepen worden als er in jouw vaccinatiecentrum vaccins op overschot zijn. Je moet je dan op korte termijn vrij kunnen maken om langs te gaan in het vaccinatiecentrum. Wel volgen de centra altijd de prioriteitenlijst die de overheid en de taskforce vaccinatie uitschreven.

Als gezonde veertiger kan je bijvoorbeeld niet als reserve worden uitgenodigd nu de 65-plussers nog aan de beurt zijn. Het voornaamste doel is om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te vaccineren en geen vaccins verloren te laten gaan. Wie zich al inschreef op QVax.be hoeft dat uiteraard niet opnieuw te doen. Wel vraagt het Agentschap Zorg en Gezondheid om regelmatig je aangegeven beschikbaarheden na te kijken en aan te passen indien nodig.

Dinsdagnamiddag organiseert Zorg en Gezondheid nog een opleiding voor de vaccinatiecentra. De kans bestaat dat nog meer zulke centra beslissen om QVax te gebruiken. Vaccinatiecentra die zich niet inschrijven op de centrale reservelijst gebruiken eigen lijsten, ook op basis van de voorziene vaccinatiestrategie.

Intussen is één op de vier meerderjarige West-Vlamingen al minstens deels gevaccineerd. Bij de 65-plussers gaat het om zes op de tien de helft. Hoeveel mensen in jouw gemeente al zijn ingeënt, ontdek je hier .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.