Nieuwe beperkende maatregelen in Nederland, gevolgen voor Belgisch-Nederlandse grensgemeenten

Premier Mark Rutte. © BELGAIMAGE
Redactie KW

De regering in Nederland wil het coronavirus een ‘korte klap’ geven met een nieuwe brede reeks maatregelen die zeker drie weken zullen duren. Dat heeft aftredend premier Mark Rutte vrijdagavond op een persconferentie bekendgemaakt. De maatregelen van de Nederlandse regering zouden wel eens gevolgen kunnen hebben voor de Belgisch-Nederlandse grensgemeenten zoals Knokke-Heist.

De premier noemt het hoogste aantal geregistreerde positieve testen sinds het begin van de coronacrisis als reden dat er ingrijpende maatregelen nodig zijn.

Vervelende boodschap

“De druk op de zorg is weer extreem hoog”, aldus Rutte, geciteerd in een liveblog van de openbare omroep NOS. Er dient snel en stevig ingegrepen, omdat het virus “overal zit. Door het hele land, in alle sectoren”, zo motiveerde de rechtsliberale bewindsman een “heel vervelende boodschap met veel ingrijpende besluiten”.

Rutte komt nu met twee ‘zeer dringende’ adviezen. De eerste gaat over thuisbezoek: “Ontvang niet meer dan vier gasten per dag van 13 jaar of ouder. Ook als mensen gevaccineerd zijn. We weten dat de meeste besmettingen achter de voordeur worden doorgegeven.”

Thuiswerkadvies

Alle huisgenoten van een besmet iemand moeten weer verplicht in quarantaine. Ook mensen die gevaccineerd zijn.

Ook het thuiswerkadvies wordt als tweede ‘zeer dringend advies’ per direct aangescherpt: “Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan.” Rutte deed daarbij een oproep aan werkgevers én werknemers om zich daaraan te houden.

Anderhalvemeterregel

Overal waar het coronatoegangsbewijs niet geldt, keert de anderhalvemeterregel terug, aldus de Nederlandse premier.

Er komt een verplichte sluitingstijd voor horeca en winkels. Tussen 20 uur ‘s avonds en 6 uur moeten de horeca en de essentiële winkels gesloten blijven.

Tussen 18 uur ‘s avonds en 6 uur ‘s ochtends moeten de niet-essentiële winkels dicht zijn. Ook in contactberoepen, zoals kappers en sekswerkers, mag niet worden gewerkt. De horeca mag na 20 uur wel bezorgen.

Coronatoegangsbewijs op werkvloer

Het coronatoegangsbewijs zal ook mogelijk worden voor niet-essentiële winkels en de niet-essentiële dienstverlening, zei aftredend zorgminister Hugo De Jonge. Ook wordt het voor werkgevers mogelijk om op de werkvloer naar het coronatoegangsbewijs te vragen. Er is wel een wetswijziging voor nodig.

Culturele voorstellingen met vaste zitplaatsen hoeven zich niet aan de verplichte sluitingstijden te houden. Sportwedstrijden kunnen de komende weken doorgaan, maar publiek is niet welkom. Dat geldt voor profsport en amateursport.

Drie weken

De maatregelen gaan zaterdag om 18 uur in en gelden minimaal drie weken, tot zaterdag 4 december. De situatie wordt op vrijdag 3 december opnieuw bekeken. “Het aantal besmettingen moet toch bij voorkeur met zo’n 20 procent wel dalen”, zei Rutte.

De nieuwe coronamaatregelen zullen weer veel ondernemers stevig treffen. De regering-Rutte beloofde dat de noodzakelijke steunpakketten er snel gaan komen.

Gevolgen voor Knokke-Heist

De Nederlandse maatregelen kunnen in Knokke-Heist voor 10 tot 20 procent meer klanten zorgen. Christophe Deklerck, Horeca Knokke-Heist op Focus-WTV: “Toch wel ja. Zeker weten. We kregen bij vorige lockdowns al meer Nederlanders op bezoek. Hoe dan ook zijn Nederlanders ons beste buitenlandse publiek. Dus ik denk wel dat zij nog meer naar de kust zullen komen.”

“Voor Nederlanders hier geldt ook: coronapas checken. Boeken op voorhand hoeft niet. Dit verlengde weekend zal het nog gezellig druk zijn aan de kust. Nadien zijn extra Nederlandse klanten zeker welkom.

Winterseizoen

“Het winterseizoen komt eraan, dus wij kunnen dat zeker opvangen. Laten we zeggen dat we misschien 10 tot 20 procent meer zullen hebben.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.