Niet iedereen heeft begrip voor verbod voor binnenactiviteiten in Knokke-Heist

Giulia Geraci: “Onze leiding heeft alles gedaan om de protocollen na te leven.” © MM
Redactie KW

De beslissing om tot eind deze maand alle binnenactiviteiten te verbieden in Knokke-Heist, stuit op onbegrip, onder meer bij Dansgroep Heliopsis. “We hebben alles gedaan om de protocollen na te leven”, klinkt het. Ook de N-VA-jongeren en de lokale scrabbleclub zijn ontgoocheld. Viroloog Marc Van Rans trekt dan weer het nut in twijfel.

De groep oudere mannen en vrouw genoot zondag nog met volle teugen van hun spelletje scrabble. Voor het laatst deze maand, want tot 30 november zijn binnenactiviteiten voor iedereen ouder dan 13 jaar verboden. “Spijtig”, vindt Anne-Marie Roegiers. “Elke vrijdag en zondag komen we samen om te spelen. We doen het zeer graag en het is voor ieder van ons enorm ontspannend.”

Volksgezondheid en reguliere zorg garanderen

Volgens burgemeester Piet De Groote is de verstrenging nodig om de volksgezondheid én de reguliere zorg te garanderen. “Er zijn ook verenigingen die begrip tonen en die zelfs al voor het invoeren van de maatregelen besloten om hun activiteiten of fuif te annuleren”, zegt burgemeester De Groote.

Waarom mag het niet in Knokke-Heist en wel elders?

Dansgroep Heliopsis heeft geen begrip voor de verstrengingen. “Onze leiding heeft alles gedaan om de protocollen na te leven. Zelfs als ze om de paar weken veranderden. Nu is direct alles gedaan. Neen, dat begrijp ik niet”, zegt Giulia Geraci. “Waarom mag het niet in Knokke-Heist en wel elders? Blijkbaar moet je geluk hebben.”

“Gemakkelijkheidsmaatregel”

Ook Jong-N-VA begrijpt de maatregel niet. “Met Jong N-VA kunnen we niet aanvaarden dat de jeugd de dupe wordt van politiek paniekvoetbal. Jeugd-, cultuur- en sportactiviteiten moeten gevrijwaard blijven als iedereen zijn best doet om de bestaande maatregelen na te leven en zeker als de cijfers niet dramatisch zijn”, stelt jongerenvoorzitster Ilse Coopman. “Alles gewoonweg afgelasten is de maatregel van het gemak. Met de olifantspoot een mug proberen doden, waardoor vele onschuldigen er onnodig onder terecht komen.”

“Zet eerst in op het correct naleven van de bestaande maatregelen en het ondersteunen van de (jongeren)verenigingen hierin vooraleer drastische maatregelen te nemen die het sociale leven zeer plaatselijk lam leggen.”

Opbod aan maatregelen vermijden

Ook viroloog Marc Van Rans trekt de beslissing in twijfel. “Knokke-Heist is qua corona-incidentie de 12de best scorende gemeente in West-Vlaanderen. In België doen 511 van de 581 gemeenten het minder goed dan Knokke-Heist. Wanneer extra maatregelen nodig zijn, zou het goed zijn dat deze maatregelen niet gemeente per gemeente worden genomen. Op die manier kan men een opbod aan maatregelen vermijden”, zegt hij. (MM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.