Na Oostende en Nieuwpoort, ook Indiase variant in Brugge en Knokke-Heist

© Getty Images/iStockphoto
© Getty Images/iStockphoto
Olaf Verhaeghe

De Indiase variant is nu ook opgedoken in Brugge en Knokke-Heist. De strikte isolatie van het besmette gezin in Oostende is mislukt . “De mensen durven de waarheid niet te vertellen over hun contacten”, weet burgemeester Bart Tommelein.

Gisteren raakte bekend dat een gezin uit Oostende met de Indiase variant besmet raakte tijdens een bezoek naar hun thuisland India. Waarbij eerst werd aangenomen dat het gezin in strikte quarantaine werd geplaatst, blijkt nu dat ze toch bepaalde contacten hebben gehad. Dat bevestigt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

“Het is iets wat we al vele maanden vaststellen”, vertelt Tommelein. “Mensen vertellen niet altijd de volledige waarheid over de contacten die ze hebben gehad. Ze durven niet zeggen welke contacten ze hadden omdat ze zich niet strikt aan de regels hielden. Dan is het natuurlijk heel moeilijk om de situatie onder controle te houden. Enkel als de mensen eerlijk zijn tegen contact tracers, kunnen we de situatie binnen de perken houden.”

Het Agentschap Zorg en Gezondheid probeert nu de verdere verspreiding van de Indiase virusvariant na te gaan. Zorg en Gezondheid meldde dinsdagochtend dat er naast Oostende en Nieuwpoort ook in Brugge en Knokke-Heist gevallen met de Indiase mutant zijn vastgesteld. Of er rechtstreekse linken tussen de Oostendse familie en de andere besmettingen, is nog niet duidelijk. In Nieuwpoort gaat het om een Nepalese familie die recent op bezoek was in hun thuisland.