Na Kortrijk plaatst ook Kuurne ‘Smotspots’ tegen huidkanker

Een van de drie Kuurnse Smotspots komt aan het gemeentehuis te staan.© gf
Een van de drie Kuurnse Smotspots komt aan het gemeentehuis te staan.© gf
Olaf Verhaeghe

De gemeente Kuurne heeft drie Smotspots geplaatst: twee op het Sportpark en ééntje op het Marktplein. Die slimme palen van Sundo bieden gratis en laagdrempelig zonnecrème aan. “Wij willen het voortouw nemen om onze inwoners te bescherming tegen de zon”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

Kortrijk was de eerste West-Vlaamse stad waar de Smotspots van start-up Sundo geïnstalleerd werden, maar nu springt ook buurgemeente Kuurne mee op de kar. Op het Marktplein bij het gemeentehuis, aan de sporthal en op het speelpleintje op het Sportpark werd telkens een slimme zonnecrèmepaal geplaatst. De locaties zijn uiteraard niet toevallig gekozen: het gaat telkens om plaatsen waar in de zomer veel mensen samen komen.

De beweegreden van het Kuurnse gemeentebestuur is duidelijk: we moeten ons beter beschermen tegen de zon. De voorbije tien jaar is het aantal huidkankers verdubbeld en één op de vijf ontwikkelt ooit een vorm van de ziekte. Vaak wordt het smeren vergeten, vooral als het niet eens zo heel zonnig is. Maar ook dan is zonnecrème heel belangrijk.

Standaard worden

“Al te vaak wordt er lacherig gedaan maar eigenlijk hebben we er met z’n allen onvoldoende aandacht voor”, zegt Kuurns burgemeester Francis Benoit, ook bevoegd voor Jeugd. “Preventie en de juiste gewoontes aanleren, is bijzonder belangrijk. Handen ontsmetten is intussen een standaardpraktijk geworden, maar we zouden dat eigenlijk ook moeten doen voor zonnebescherming. Kuurne wil hierin mee het voortouw nemen.”

Op het scherm, aangedreven op zonne-energie, kan iedereen de UV-index aflezen en weet je dus of je jezelf die dag moet insmeren of niet. De UV-index bepaalt hoe groot het risico op verbranden is, en dat kan dus ook bij minder zonnige momenten. De gemeente heeft zelf ook zicht op het aantal mensen dat gebruik maakt van de zonnecrème.

Kuurne is de vierde gemeente in Vlaanderen die dit aanbiedt, dit na Kortrijk, Deinze en Eeklo.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.