Minder medische onderzoeken op school door corona: drie op de tien mist doktersafspraak

Olaf Verhaeghe

Minder dan de helft van de 10- en 12-jarigen is vorig schooljaar op medisch onderzoek kunnen gaan bij het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB). Dat blijkt uit cijfers van het CLB zelf. Van alle geplande medische onderzoeken in het kleuter-, lager en secundair onderwijs werd 30 procent geannuleerd. “Het was vaak kiezen en dus verliezen, maar het gevolg is dat we ongetwijfeld beginnende problemen hebben gemist.”

Het medisch onderzoek bij het CLB, het is een klassieker in de lagereschoolcarrière van ieder van ons. Vorig schooljaar hebben die systematische contactmomenten, zoals de medische onderzoeken vandaag worden genoemd, echter lang niet altijd kunnen plaatsvinden. Integendeel zelfs. Over alle leerjaren heen kon vorig schooljaar zowat 70 procent van de leerlingen door een dokter in het lokale CLB worden onderzocht. Dat betekent dus ook dat 30 procent van de geplande afspraken werd geannuleerd.

Lui oog

Dat blijkt uit cijfers die de Centra voor Leerlingenbegeleiding op vraag van De Krant van West-Vlaanderen hebben verzameld. Vooral bij de 10- en 12-jarigen (vierde en zesde leerjaar, red.) werden medische onderzoeken vaker geschrapt. Minder dan de helft van de geplande momenten voor die leerlingen is effectief kunnen doorgaan. “Soms werden ze beperkt tot de meest belangrijke items of werden ze uitgesteld. Bij alle CLB’s in West-Vlaanderen zien we gelijkaardige cijfers. In sommige regio’s werd slechts een derde van de leerlingen in kwestie gezien”, zegt Hans Vandelannoote, directeur van het Vrij CLB Westhoek.

Bij de groep 15-jarigen was het aantal medische onderzoeken zelfs nog beperkter: daar spreekt het Vrij CLB over een minimaal aanbod. Nochtans wordt bij de dokter dan beginnende gehoorschade opgespoord en krijgen de jongeren het herhalingsvaccin tegen kroep, klem en kinkhoest. Voor de jongste leerlingen eerste kleuter en eerste leerjaar konden wel zo goed als alle afspraken plaatsvinden. “En dat is ook écht belangrijk, omdat bijvoorbeeld een lui oog op die leeftijd nog behandeld kan worden”, aldus directeur Vandelannoote.

Contactopsporing

De reden voor het schrappen of uitstellen van de medische onderzoeken ligt voor de hand: het coronavirus. Maar de CLB’s zelf kregen ook een belangrijke opdracht in de contactopsporing. “Dat was erg intensief”, benadrukt Hans Vandelannoote. Toch maken de CLB’s zich zorgen. “We moeten eerlijk zijn. We zullen beginnende problemen gemist hebben. Bijzonder jammer, maar we moesten nu eenmaal roeien met de riemen die we hebben. Gelukkig zijn we er wel in geslaagd om alle leerlingen de nodige vaccins te geven.”

Hoewel corona ook dit schooljaar lelijk huis blijft houden, zijn de CLB’s ervan overtuigd dat de medische onderzoeken er nu niet bij inschieten. “Voortaan wordt de contactopsporing door een afzonderlijk team opgenomen. Zo worden onze artsen en verpleegkundigen zoveel mogelijk ontzien en kunnen ze weer focussen op de medische opvolging van de leerlingen”, duidt directeur Vandelannoote.