Meulebeekse Monique Van Coillie krijgt als allereerste West-Vlaamse het coronavaccin

Monique Van Coillie in haar kamer in De Zonnewende in Meulebeke. “Ik woon hier graag en zou er nog graag heel wat jaren bij doen. En daarom zijn we blij met het vaccin.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Monique Van Coillie in haar kamer in De Zonnewende in Meulebeke. “Ik woon hier graag en zou er nog graag heel wat jaren bij doen. En daarom zijn we blij met het vaccin.”©Kurt Desplenter Foto Kurt
Wouter Vander Stricht

Niet de Kortrijkse Gerarda Barzeele (93), maar Monique Van Coillie (78) die in De Zonnewende in Meulebeke verblijft, krijgt morgen als eerste West-Vlaamse het coronavaccin toegediend. “Ik ben euforisch”, klinkt het het bij de praatgrage Meulebeekse. “Leve de bende van Zonnewende,” doet ze er nog een schepje bovenop.

Maandag werden voor de rusthuisbewoners uit Midden-West-Vlaanderen de coronavaccins aan AZ Delta geleverd. Van daaruit wordt deze week elke dag één rusthuis beleverd. Op woensdag is dat De Zonnewende in Meulebeke en daar hebben ze ook de primeur van de eerste vaccinatie. “Als directie staan we open voor pilootprojecten, we verlenen met plezier onze medewerking”, aldus directeur Mieke Van Acker.

Grote vaccinatiebereidheid

In het woonzorgcentrum huizen 150 mensen en zijn 155 mensen aan de slag. “En we hebben ook 90 vrijwilligers. We hopen eind januari ook onze personeelsleden en de vrijwilligers te kunnen vaccineren. Ook daar is de vaccinatiebereidheid heel groot.”

Ook bij de bewoners is dat zo. “Niemand weigert het vaccin, maar iemand met een tegenindicatie – zoals bijvoorbeeld een acute infectie – mag op doktersvoorschrift het vaccin niet ontvangen. Bedoeling is om die mensen dan samen met ons personeel te laten inenten.”

Woensdag 6 januari om 10 uur gaan de vaccinaties van start. De Zonnewende bestaat uit Oosterhuis (met drie ‘woonwijken’) en Westerhuis (met twee ‘woonwijken’) en tegen de middag zullen alle inentingen al gebeurd zijn.”

Primeur voor Monique

Monique Van Coillie krijgt de primeur in De Zonnewende. Monique is pas 78, maar kwam tien jaar geleden na een trombose al in de zorginstelling wonen. Na de fusie van Ter Deeve en Sint-Vincentius tot De Zonnewende betrekt ze nu een kamer in de nieuwbouw die in november 2019 in gebruik werd genomen. Monique stamt uit een Meulebeeks gezin van drie dochters en vier zonen. “Mijn zus Andrea woont hier sinds twee jaar in de kamer naast mij. We wonen hier graag en zou er nog graag samen met mijn zus nog heel wat jaren bij doen. En daarom zijn we blij met het vaccin.” ”

Monique en wijlen haar man Robert Vancoillie – zelfde familienaam, andere schrijfwijze – zijn de ouders van Joeri. “Hij woont diep in het verre Limburg. Ik ben ook de oma van twee kleinkinderen: Bauke (20) en Ties (19).” Haar man Robert ontviel Monique al 17 jaar geleden. Zelf was Monique directiesecretaresse bij de hoofdzetel van Fortis in Brugge. Ze las erg graag, maar dat is nu wat moeilijker geworden. Maar zelf schrijft ze als taalvaardige dame nog vaak.

De dochter van Andrea en dus het nichtje van Monique staat haar tante bij in alle persbelangstelling. “Ik ben fier dat wij hier als eerste rusthuis het vaccin krijgen. Dat verdienen ook alle mensen die hier werken. En zeker onze directrice. Leve de bende van Zonnewende”, toont Monique zich een uitstekende ambassadeur voor het WZC.

Zorgkundige nam voor de fotosessie nog even het haar van Monique onder handen

Voor de foto was Monique nog even bij de kapper langs geweest. “De kappers die hier normaal komen, kunnen en mogen dat op dit ogenblik niet. Maar onder onze zorgkundigen zitten wel enkele mensen die ooit nog op school haartooi gekregen hebben en daar maken we nu dankbaar gebruik van”, duidt de directeur.

Woensdagmorgen om 10 uur krijgt Monique dus het allereerste West-Vlaamse spuitje toegediend. “Omdat er wel wat persaandacht is, zal dat beneden gebeuren. Maar iedere woonwijk heeft bij ons een living en daar worden de vaccins toegediend in groep. Bij de bedlegerige mensen gebeurt dat uiteraard op de kamer. Onze coördinerend en raadgevend arts Marc Vanclooster en onze bedrijfsarts Hanne Vercruysse zullen dat samen met twee verpleegkundigen doen. We hopen dat tegen de middag al te kunnen afronden.”

Alpaca als knuffelcontact

Monique mist ook het sociale leven in en rond De Zonnewende. “Ik neem deel aan de meeste activiteiten, enkel het zingen niet. Dat kan mijn stem niet aan. Maar ik ga graag ook buiten wandelen. Ook in de cafetaria ga ik graag een koffie drinken, maar die is nu gesloten natuurlijk.”

“Door die vaccinatie staat het kot hier nu een beetje op stelten” – Monique Van Coillie

Directeur Mieke Van Acker: “We hebben hier buiten veel ruimte en iedere verdieping heeft ook twee buitenterrassen. Binnen hebben we hier een konijntje en een katje, maar buiten hebben we onze alpaca’s. Daarmee gaan we met de bewoners vaak wandelen. Die dieren zijn letterlijk ook knuffelbaar. Op onze nieuwe locatie hebben we veel ruimte en daar hebben we handig gebruik van gemaakt in deze moeilijke periode.”

Monique bekijkt het positief. “Ik ben vereerd dat we hier als rusthuis de eerste vaccins mochten ontvangen. Het kot staat hier nu een beetje op stelten. We zijn euforisch voor het vaccin.” Een slapeloze nacht door de zenuwen staat haar niet te wachten. “Ze krijgt een slaappilletje”, verklaart haar nichtje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.