Meer dan 41.500 West-Vlamingen uitgenodigd voor derde coronaprik

© BELGA
Olaf Verhaeghe

Exact 41.545 West-Vlamingen met een risicoprofiel krijgen een uitnodiging voor een derde dosis van een coronavaccin. Los van het type vaccin dat bij de eerste prik werd gegeven, krijgen de patiënten met een verminderde immuniteit een dosis van Pfizer of Moderna toegediend. Die mRNA-vaccins blijken voor een betere immuunrespons te zorgen. In heel België gaat het om zo’n 350.000 mensen.

De eerste uitnodigingen voor de derde prikken zijn intussen de deur uit. In West-Vlaanderen zullen alle risicopatiënten vanaf 12 jaar met een verminderde immuniteit de kans krijgen om een booster-shot van Pfizer of Moderna te krijgen. Welke type vaccin je in eerste instantie krijgt, maakt daarbij geen verschil. Iedereen krijgt bij de derde prik sowieso een mRNA-vaccin toegediend, hetzij Pfizer, hetzij Moderna.

In totaal gaat het in West-Vlaanderen om 41.545 patiënten, voor heel België krijgen zo’n 350.000 mensen een uitnodiging voor een derde vaccinatieronde.

De doelgroep zijn alle personen met een lagere immuniteit, veroorzaakt door een bepaalde aandoening of behandeling. Daardoor reageren ze minder sterk op vaccinatie en is een extra dosis aangewezen. De groep werd samengesteld op basis van informatie van de ziekenfondsen en de medische dossiers bij huisartsen. Concreet gaat het om mensen met een aangeboren afweerstoornis, chronische nierproblemen, onstekingsziektes die behandeld worden met immuniteitsonderdrukkers, kankerpatiënten die in actieve behandeling zijn of waren de voorbije jaren, transplantatiepatiënten of mensen met HIV.

Zelf lijst checken

Via www.myhealthyviewer.be of www.mijngezondheid.belgie.be kan je zelf nagaan of je ook op de lijst staat. “Naar je huisarts bellen om die vraag te stellen, is dus zeker niet nodig”, benadrukt het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Wie een vaste huisarts heeft en in aanmerking komt voor de derde prik krijgt automatisch een uitnodiging. Krijg je die uitnodiging niet, dan beschermt je basisvaccinatie voldoende tegen het risico op zware gevolgen bij een covidbesmetting.”

Er is echter een uitzondering: er bestaat een kleine kans dat je toch risicopatiënt bent, maar niet op de lijst bent opgenomen. Wie bijvoorbeeld een aangeboren immuunziekte heeft waarvoor geen behandeling nodig is en waarvoor nog nooit een huisarts werd geconsulteerd, kan ontbreken op de lijst voor de derde prikken. Het is mogelijk voor huisartsen om in dat geval de lijst alsnog aan te vullen.