Marleen eerste zorgkundige Plus in WZC De Zonnewende

We zien v.l.n.r.: Aleidis Carlier, Marleen Maes en Mieke Van Acker, directeur WZC De Zonnewende.© LB
We zien v.l.n.r.: Aleidis Carlier, Marleen Maes en Mieke Van Acker, directeur WZC De Zonnewende.© LB
Redactie KW

De 60-jarige Marleen Maes werkte de voorbije maanden met succes de gratis opleiding van PentaPlus af en mag zich vanaf nu een zorgkundige Plus noemen.

In 2020 kon het zorgpersoneel gratis vijf verpleegkundige handelingen aanleren via het online leerplatform vormingpentaplus.be. In woon-zorgcentrum De Zonnewende werden de online lessen vervangen door leersessies met fysieke aanwezigheid. Aleidis Carlier (39) was er de lesgeefster en Marleen Maes (60) de eerste zorgkundige die met succes de modules afwerkte en zich nu een zorgkundige Plus mag noemen.

Ondersteuning

“De modules waren: verwijdering van faecalomen, het aanbrengen van verbanden en kousen, voeding en vocht toedienen via orale weg, het meten van parameters en het toedienen van medicatie”, zegt Aleidis, coördinator innovatie en ontwikkeling. “In september 2020 werd de eerste module opgestart. Het was van meet af aan duidelijk dat het fysiek lesgeven veel meer geapprecieerd werd. Daarenboven konden we op die manier makkelijker accenten leggen naar handelingen in eigen huis.”

“In februari, maart en april 2021 werd de lessenreeks opnieuw opgestart. Per module wordt er vier uur lesgegeven en waren er 15 uur praktijk. In ons WZC volg(d)en 58 zorgkundigen de cursus, die tijdens de werkuren wordt gegeven. De eindtest dient men wel online af te leggen. Het betekent een erkenning voor ons zorgkundig personeel en een ondersteuning voor al onze verpleegkundigen.”

Marleen Maes (60) zit sinds 1979 ‘in de branche’. In 1983 trad ze in dienst in het toenmalig WZC Sint-Vincentius. In 1996 nam ze de nachtdienst op zich, wat ze tot op heden nog steeds doet.

Meerwaarde

“Ik ga eind december met pensioen, maar ik heb geen moment geaarzeld om de lessenreeks te volgen. Ik leer graag iets bij. Vergeten we niet dat de zorg met de dag complexer wordt. Onze senioren betreden steeds op een latere leeftijd een WZC en dat brengt een specifieke zorgverlening met zich mee. Ik mag zeggen dat ik heel wat bijgeleerd heb. De coronapandemie zorgt ervoor dat er een grote nood is aan zorgkundig personeel. De vijf modules die ik gevolgd heb, zijn dus zeker een meerwaarde.” (LB)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.