Marc Van Ranst komt video-opnames maken op Izegemse markt, burgemeester Maertens ‘not amused’

Marc Van Ranst werd op de Izegemse markt ook geïnterviewd door het Filou-team. Je herkent ook acteur Sam Louwyck als interviewer. Voor wie de viroloog nog niet zou kennen: Marc Van Ranst is de man met de rode trui.
Marc Van Ranst werd op de Izegemse markt ook geïnterviewd door het Filou-team. Je herkent ook acteur Sam Louwyck als interviewer. Voor wie de viroloog nog niet zou kennen: Marc Van Ranst is de man met de rode trui.
Wouter Vander Stricht

Zaterdagmorgen keken heel wat Izegemnaars op dat viroloog Marc Van Ranst op de Izegemse zaterdagmarkt rondliep. Het nodigde sommigen al uit om een selfie te nemen, maar bij anderen deed het ook de wenkbrauwen fronsen. Burgemeester Bert Maertens was niet op de hoogte van zijn komst die zou kaderen in een commerciële actie van Brouwerij Vanhonsebrouck. “Ik vind dit toch een bizar signaal van de viroloog”, zegt Bert Maertens. Marc Van Ranst zegt in een reactie dat alles veilig verliep. En hij jeunde de marktkramers ook iets. “Ik heb snoepjes gekocht.”

Brouwerij Vanhonsebrouck probeert mits het nodige lobbywerk de horeca nieuw leven in te blazen. “Veel kan ik er nog niet over zeggen, maar een persbericht volgt later”, oppert Frederic Boulez, verkoopsleider bij de brouwerij. “Wij hebben een dossier overgemaakt naar de overheid waarbij wij onze grieven op tafel leggen. En daarop is Marc Van Ranst naar Izegem gekomen.”

Niet tegen betaling, dixit Boulez, maar feit is dat het gezelschap deze morgen op de Izegemse markt aankwam. “Wij waren daar ook door verrast”, zegt marktleider Kris Vandenberghe. “Ik ben op hen afgestapt en ze hadden naar eigen zeggen de toestemming. Maar dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn. Ze hebben op de markt enkele mensen geïnterviewd en die kregen ook een Filou toegestopt. Met een aangepast etiket: het Filou-mannetje droeg een mondmasker en had een spuitje vast.”

“Mochten wij hiervoor een aanvraag gekregen hebben, dan hadden we die geweigerd” – Bert Maertens, burgemeester van Izegem

Uiteraard was de rondwandelende Marc Van Ranst met een cameraploeg in het zog een onvoorziene attractie. “Wie ben ik,” gaat de Izegemse marktleider verder. “Maar persoonlijk vind ik dat niet kunnen. Wij vragen de mensen om maximum een half uur op de markt te blijven, maar het gezelschap bleef er een stuk langer. Ook voor de marktkramers, die het ook al moeilijk hebben, is dit een kaakslag. Ze verliezen de helft van hun omzet, maar dan komt een viroloog uit Antwerpen naar hier afgezakt. Toch ook niet echt een essentiële verplaatsing. Bovendien verlieten Van Ranst en co ook de markt door niet het parcours te volgen, maar door de nadars te heen te wandelen en zo ook terug op de markt te keren. Iets wat voor marktbezoekers verboden is. Je zou toch op zijn minst verwachten dat zo’n man het goede voorbeeld geeft.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ook burgemeester Bert Maertens werd verrast. “Wij hebben geen aanvraag gekregen. Mocht dat zo zijn, dan hadden we die sowieso geweigerd. We krijgen nu al wat aanvragen van verenigingen om iets te verkopen of uit te delen op de markt.” Veel van die verenigingen zagen hun jaarlijkse verkoop in het water vallen. “We hebben dat steevast geweigerd omdat we geen te grote toeloop naar de markt wilden. Maar hier werden we koud gepakt. Ik vind het al bij al een bizar signaal van Marc Van Ranst. Terwijl wij alles in het werk stellen om samenscholingen te vermijden op de markt, onder meer door eenrichtingsverkeer in te voeren, komt men dan zo’n stunt doen. Let wel: ik steun de horeca en begrijp dat zij zo snel mogelijk weer open willen. Ik had ondertussen ook brouwer Xavier Vanhonsebrouck aan de lijn. Hij bevestigde dat het om een commerciële actie ging.”

Snoepjes gekocht

Marc Van Ranst was zich van geen kwaad bewust. “Het productiehuis had me verteld dat er toestemming van de burgemeester was. De Izegemse markt is goed georganiseerd. De handen worden er ontsmet en er wordt gewerkt met ‘suppoosten’. Ik was gevraagd om een horeca-ondersteunend filmpje te maken. Ik ben daar op in gegaan omdat de horeca me na aan het hart ligt. Er zijn daar geen samenscholingen gebeurd, alles is veilig verlopen.”

Uiteraard visten we ook of de viroloog ook iets gekocht had op de markt. “Ja, wat snoepjes.”

Het etiket van Filou kreeg een corona-upgrade. Smaken zal het wel, maar of dit vaccin effectief zal helpen...?
Het etiket van Filou kreeg een corona-upgrade. Smaken zal het wel, maar of dit vaccin effectief zal helpen…?

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.