Logopediste en stottertherapeute Nathalie Vanhoutte op nieuwe locatie

Orphee Versavel en Nathalie Vanhoutte aan hun praktijk in Kemmel. © Eric Flamand
Redactie KW

Wie onlangs in de Reningelststraat in Kemmel passeerde, heeft het misschien al gemerkt: enkele weken geleden verhuisde logopediste en stottertherapeute Nathalie Vanhoutte haar praktijk van de Nieuwstraat naar deze nieuwe locatie. “Ik zie steeds meer kleuters in de praktijk.”

Nathalie Vanhoutte studeerde in 2008 af als logopediste en ging met haar praktijk in Dikkebus een samenwerking aan met de praktijk van Chris Van Hemelrijk uit Ieper. Na de stopzetting van die laatste nam Nathalie daar het roer over. Ondertussen verhuisde ze van Dikkebus naar Kemmel, maar ook de praktijk in Ieper bleef behouden. Samen met haar collega Orphee Versavel richt ze zich op het onderzoeken en behandelen van stotteren, maar ook voor spraak-, taal-, leer- en neurologische stoornissen kunnen mensen bij hen terecht.

Specialisatie

Nathalie specialiseerde zich in stottertherapie. “Eigenlijk is dit een vrij complex onderdeel van de logopedische stoornissen. Dat komt omdat er ook een heel sterke psychologische component bij komt kijken. Daarnaast ga je veel meer op maat van de persoon werken”, zegt de therapeute.

Door haar kennis en ervaring op dit vlak is de helft van de aanmeldingen in haar praktijk ondertussen gelinkt aan de stottertherapie. “Mensen zien nu meer en meer het belang in om er vroegtijdig bij te zijn”, legt ze uit. “We zien ook steeds meer kleuters in de praktijk en dat is een goed teken. Er is namelijk een grotere kans op herstel bij hen.”

Geen beperking

“Onze doelstelling is om het stotteren niet te laten uitgroeien tot een beperking. Het mag de persoon niet tegenhouden iets te willen of te kunnen doen. Wel mogen de mensen er nooit van uitgaan dat we het stotteren zómaar eventjes ‘weg’ krijgen. Zo werkt het niet, net omdat het nu eenmaal zo complex is.”

Niet alleen kleuters kunnen bij Nathalie terecht. Zowel kinderen, jongeren als volwassen kunnen aankloppen voor hulp op maat. “Na het eerste contact maak ik een afspraak voor een onderzoek. Soms blijkt daaruit dat mensen al geholpen kunnen worden met enkele tips, zonder dat er sessies aan te pas komen. In de sessies zelf is het belangrijk de noden van de persoon af te wegen.

Bij kleuters is het bijvoorbeeld belangrijk dat de ouders er altijd bij zijn. Met het kind zelf ga ik maar indirect te werk. De ouders hebben namelijk de grootste invloed op de dagelijkse omgeving. Voor jongeren is het dan weer belangrijk om, naast de spreektechnieken, de gevoelens en de gedachten die bij het stotteren komen, niet uit het oog te verliezen”, besluit Nathalie. (LR)

Wie meer informatie wenst rond de praktijk van Nathalie Vanhoutte, kan terecht op haar website www.stottertherapie-ieper.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier