Liselotte en Nadia helpen zorgdragers om nieuwe kracht te vinden. “Mensen zien vaak niet de andere kant van mantelzorg”

Nadia Meziane en Liselotte Anckaert. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

Mantelzorgers Liselotte Anckaert en Nadia Meziane organiseren op 26 november een activiteit voor zorgdragers. De doelgroep van mantelzorgers is heel groot en blijft vaak onder de radar. Liselotte en Nadia willen vanuit hun eigen ervaring deze groep mensen samenbrengen. “Het deugd doen om met gelijkgestemden te praten, maar we willen mensen vooral ook helpen om sprankels te vinden en met nieuwe kracht naar huis terug te keren.”

Afgelopen zomer organiseerden Liselotte uit Oostende en Nadia uit Gistel de eerste editie van ‘(Her)ontdek jouw ster’. Ze nodigden daarbij zorgdragers uit om samen te komen en elkaar zo te versterken. Ze organiseren de middag bewust op zondagmorgen zodat ook actieve mantelzorgers die werken of een gezin hebben aanwezig kunnen zijn. “We willen graag een bepaalde groep samen brengen die moeilijker bereikbaar is. Er zijn heel wat mensen van verschillende leeftijden die meer dan gewone zorg opnemen voor hun partner, ouder(s) of kind(eren) en die nu geen aansluiting vinden in het bestaande aanbod. Ofwel is het heel specifiek een lotgenotencontact, maar niet iedereen heeft zin om zijn of haar verhaal te vertellen. Ze willen misschien wel wat me-time en eens iets doen zonder dat ze zich zorgen moeten maken over de persoon waar ze zorg voor dragen. Het draait eens rond hen en wat zij willen”, vertellen Liselotte en Nadia.

Speels

De bedoeling is om elkaar te ontmoeten, maar er is ook ruimte voor inhoud en diepgang. “Er komen ernstige thema’s aan bod, maar op een speelse manier”, verzekert Liselotte Anckaert. De Oostendse organiseert met ‘Zie de schittering’ ook creatieve workshops. Het initiatief is gestart omdat Nadia en Liselotte zelf mantelzorgers zijn. “We voelden een verlangen om mensen die in dezelfde situatie zitten samen te brengen en ervaringen uit te wisselen. We wilden wel dat het dieper ging dan enkel praten over het zorgverhaal. Hoe waardevol dat ook is. Soms dreig je samen te vallen met de zorgsituatie of neemt het een te groot gewicht in je leven in. De zorg overheerst al heel veel zaken in het dagelijkse leven. Het komt natuurlijk ter sprake en het is belangrijk om gelijkgestemden te ontmoeten, maar de bedoeling is vooral om net iets verder te gaan zodat mensen met nieuwe kracht naar huis terugkeren”, licht Liselotte toe.

Geen impact

Het initiatief werd daarom ‘(Her)ontdek jouw ster’ gedoopt. “Dat kan zijn dat je herontdekt waar je vroeger energie uit haalde of wat je nu nodig hebt. Mantelzorgers worden met zoveel zaken geconfronteerd waar ze geen impact op hebben. Wij kijken naar waar je wel vat op hebt, wat heb je in de hand? Je kan je partner niet genezen, je kan de wachtlijsten niet wegwerken, maar je kan misschien wel in kleine dingen sprankels vinden. Het is ook belangrijk dat mensen zichtbaar worden. Het is echt wel een grote groep aan mensen die zorg dragen voor iemand. Maar die worden nu niet altijd gezien”, vult Nadia aan, die actief is als mantelzorgcoach met ‘De Schone Verbinding’.

Mantelzorgers dragen zorg voor iemand in hun omgeving. Dat kan een kind, een partner of een ouder zijn. Ze nemen een belangrijke maatschappelijke rol op zich, maar het is vaak niet duidelijk voor de omgeving hoe zwaar die taak kan wegen. “Mensen zien vaak niet de andere kant van mantelzorg. Soms kan je wel eens ontmoedigd geraken en als je dan gelijkgezinden ontmoet heb je maar een half woord nodig en ze begrijpen het. Dat doet echt wel deugd”, licht Liselotte toe. “De omgeving begrijpt niet altijd de volledige impact van zo’n situatie. Er zijn heel veel verschillende lagen die erbij komen kijken. Als je er zelf niet in zit, kan je dat niet altijd begrijpen”, vult Nadia aan.

Eenzaam

De herfst en winter zijn voor velen een tijd om het binnen warm en gezellig te maken, liefst samen met je geliefden. Maar wie zorg draagt voor een naaste kan zich soms erg eenzaam voelen. Vooral de periode in aanloop naar de feestdagen is niet altijd de makkelijkste. Daarom gaan Nadia en Liselotte op 26 november op een creatieve manier op zoek naar hoe momenten van licht en warmte te creëren, in verbondenheid met anderen. Na afloop krijgen de deelnemers een aandenken mee naar huis, een tastbare herinnering aan de bijeenkomst.

De voormiddag ‘(Her)ontdek jouw ster’ voor mantelzorgers/zorgdragers vindt plaats op zondag 26 november bij FMDO bij Marcelline in Oostende (Weeshuisstraat 1A). Ontvangst om 9.45 uur. Het einde is voorzien tussen 12.30 en 13 uur met een warme kom heerlijke soep en brood.

Inschrijven kan via liselotte.anckaert@gmail.com of nadia@mantelzorgcoaching.be en kost 25 euro. Meer info via www.mantelzorgcoaching.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier