Leger helpt in door omikron geteisterde woonzorgcentra in Brugge, Ichtegem en Hooglede

© Getty Images
Bron: Belga

Omdat de omikronvariant van het coronavirus door woonzorgcentra raast, is het ziekteverzuim opgelopen tot 6 procent. Maandag bleven liefst 1.800 personeelsleden door ziekte afwezig. In drie West-Vlaamse woonzorgcentra moest het leger zelfs al bijspringen, in Brugge, Ichtegem en Hooglede.

Het leger houdt 1.500 manschappen ter beschikking waarvan 200 medisch geschoolden. In woonzorgcentra in Brugge, Ichtegem, De Pinte, Lievegem, Boechout, Mortsel en Hooglede werden al 24 militairen ingezet om te helpen met het bereiden van maaltijden en het vervoeren van bewoners, schrijft Het Laatste Nieuws. Ook in Pepinster steken militairen een handje toe en in Brussel gaan ze vanaf nu ook aan de slag.

Grote uitbraken

Elke dag komen er 30 nieuwe woonzorgcentra met omikronuitbraken bij. “In 29 woonzorgcentra is sprake van heel grote uitbraken met 30 tot 50 bewoners die positief getest hebben”, zegt Johan Staes van het Vlaams Onafhankelijk Zorgnetwerk (Vlozo). Het ziekteverloop bij zowel werknemers als bewoners is door de hoge vaccinatiegraad eerder mild.

Om de besmettingen te verminderen dragen medewerkers in woonzorgcentra verplicht een FFP2-masker. Er wordt op aangedrongen dat ook bezoekers dat doen. Personeelsleden die na een hoogrisicocontact terugkeren naar de werkvloer, moeten niet in quarantaine. Ze moeten wel een zelftest doen en een antigeen-sneltest ondergaan op dag 1 en dag 3.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.