In week van 3 mei ruim 7.500 vaccins voor Oostende

© BELGA
© BELGA
Redactie KW

32,29 procent van de Oostendenaars werd al gevaccineerd tegen het coronavirus. Bij de 65-plussers kreeg al 71 procent minstens een eerste prik. In de week van 3 mei krijgt Oostende 7.545 vaccins, zowat het dubbele van deze en volgende week.

Bijna 20.000 prikken gezet

32,29 procent van de meerderjarige Oostendenaars kreeg intussen minstens één prik met het vaccin: in woonzorgcentra, ziekenhuizen, zorginstellingen en in het vaccinatiecentrum Kursaal. Bij de Oostendse 65-plussers is dat 71,02 procent. Oostende scoort daarmee naar eigen zeggen het best van alle dertien Vlaamse centrumsteden.

In het vaccinatiecentrum zelf werden op vandaag al 19.964 prikken gezet, waarvan een kleine 1.500 tweede prikken. De mobiele ploeg van het vaccinatiecentrum ging vorige week langs bij de assistentiewoningen Het Staketsel en de Zeeparel. Het aantal beschikbare vaccins voor deze week valt een stukje terug in vergelijking met de vorige weken. In Kursaal zullen de komende week zo’n 3.800 vaccins toegediend worden. In de week van 3 mei wordt dat opgetrokken naar 7.545, dus ongeveer het dubbele, zo meldt burgemeester Bart Tommelein.

De provinciale vaccinatiecijfers vind je hier.

Centrale reservelijst

Het vaccinatiecentrum schakelt binnenkort over naar de overkoepelende Vlaamse reservelijst QVAX . Deze week worden normaal de laatste 65-plussers gecontacteerd uit de eerste reservelijst die Stad Oostende zelf lanceerde. Elke Oostendenaar kan zich sinds vorige week inschrijven via zijn of haar rijksregisternummer bij QVAX. De reservelijst biedt geen garantie om sneller aan de beurt te komen en zal net zoals de vorige reservelijst werken op basis van leeftijd (van oud naar jong).

Inbreuken tegen avondklok

Zoals elke week handhaafde de lokale politie de verschillende maatregelen. Er werden afgelopen week 6 “corona-pv’s” opgesteld in Oostende, allemaal voor inbreuken op de avondklok.

Besmettingen licht gestegen

De afgelopen week werden er in Oostende 134 coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een lichte stijging met 9 procent in vergelijking met de vorige weekcijfers, na twee weken van stevige daling. Relatief waren er in Oostende ongeveer 187 besmettingen per 100.000 inwoners.

Ongeveer 13 procent van die nieuwe besmettingen vond plaats bij 65-plussers (18). De positiviteitsratio blijft hoog: vorige week werden in het testcentrum 639 coronatesten afgelegd, van wie 92 (ofwel 14,4 procent) een positief testresultaat opleverden.

Woonzorgcentra en ziekenhuizen

De Oostendse woonzorgcentra zijn voor de zevende week op rij volledig coronavrij. In één Oostendse voorziening met assistentiewoningen was er vorige week al een uitbraak. In totaal legden daar nu 25 van de 44 bewoners een positieve test af de afgelopen weken. Ook drie medewerkers raakten besmet. Gelukkig is niemand erg ziek op dit moment en zijn er voorlopig geen hospitalisaties nodig. Met ondersteuning en advies van het Agentschap Zorg en Gezondheid krijgen de bewoners ter plaatse alle nodige zorgen.

In AZ Damiaan worden momenteel 18 patiënten met covid verzorgd, van wie er 4 intensieve zorgen krijgen. In campus Serruys van het AZ Sint-Jan worden 15 patiënten behandeld na besmetting met het coronavirus, van wie 2 op de afdeling Intensieve Zorgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.