Laatste prikdag in Poperinge: “Er werden 48.709 prikjes uitgedeeld”

Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

In het Poperingse vaccinatiecentrum werd vrijdagavond het laatste coronavaccin uitgedeeld. Met het openen van de schoolpoorten, gaan ook de sporthallen terug open voor sportverenigingen. Beide vaccinatiecentra van Eerstelijnszone Westhoek verhuizen naar AC Auris in Ieper. Vanaf 7 september worden alle prikken op de nieuwe locatie gegeven.

“In het Poperingse vaccinatiecentrum werden 48.709 prikjes gegeven aan 26.137 mensen. Van al die prikjes waren dat er 1.170 Johnson & Johnson. Er werden 25.734 mensen volledig gevaccineerd. Nog 403 mensen moeten naar Ieper afzakken om hun 2de vaccinatie te krijgen. Vrijdag kregen nog 17 mensen hun eerste prik en 202 hun tweede prik. Vooral de schoolgaande jeugd, tussen 12-15 jaar kwamen hier de laatste dagen langs”, zegt centrumleider Serge Bondue.

Koploper

“Van alle uitnodigingen was er 0,5% die door medische redenen niet mocht gevaccineerd worden, 2,8% kwam niet opdagen en 5,4% reageerde niet op de uitnodiging. Maar liefst 91,3% liet zich vaccineren. Dat is zeker niet slecht. Poperinge is een koploper wat onze provincie betreft.”

De personen die nog een tweede vaccinatie nodig hebben, zullen naar AC Auris in Ieper moeten afzakken. Vanaf 7 september worden alle prikken op de nieuwe locatie gegeven. “We vaccineerden hier in Poperinge sinds 19 februari en gaan het zeker missen. We zijn een hechte groep vrienden geworden. Alle 227 vrijwilligers hebben zich met hart en ziel ingezet. Dat ging van verpleegkundigen, artsen, apothekers tot vrijwilligers”, zegt Serge.

Monique Van Walleghem was één van de vele vrijwilligers. “Ik had 9 jaar een apotheek in Poperinge, Het Perron. Ik voerde controle uit op de spuitjes en gaf de voorraad van de vaccins in”, zegt Monique. “Volgende week vrijdag wordt hier weer voor het eerst gesport. Bepaalde vrijwilligers verhuizen mee naar Ieper, daar staan nog een 15-tal prikdagen op de agenda.”

Op reis

Één van de laatste prikjes werd gegeven aan de 14-jarige Yana Deberdt uit Poperinge. Ze zakte samen met haar mama Cindy Debuyser af naar het vaccinatiecentrum om op de valreep haar tweede prik in Poperinge te krijgen. “Ik laat me vaccineren om op reis te kunnen”, zegt Yana.

“Ver op reis gaan lukte moeilijk omdat Yana nog maar één vaccin had gekregen. Het werd een reisje naar Luxemburg, maar we zijn eens weggeweest en dat is ook leuk. We lieten ons allebei vooral vaccineren om wat meer vrijheden terug te krijgen en om op reis te kunnen gaan.”

(LBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier