Laatste maatregelen tegen vogelgriepvirus vervallen woensdag, maar nog niet in Waregem

© Belga
© Belga
Redactie KW

De laatste preventieve maatregelen tegen de verspreiding van het vogelgriepvirus H5 in ons land vervallen woensdag. Dat hebben minister van Landbouw David Clarinval (MR) en het Federaal Voedselagentschap FAVV dinsdag bekendgemaakt. De maatregelen in Waregem blijven wellicht gelden tot 23 mei.

Door de gunstige evolutie van de toestand, is het voortaan voor particuliere houders niet meer verplicht pluimvee binnen of onder netten te voederen en te drenken. Professionele houders hoeven hun pluimvee en vogels niet meer op te hokken en ook het uitlaadverbod voor slachtkippen vervalt. Tot slot vallen ook de beperkingen bij het organiseren van verzamelingen van hobbypluimvee en -vogels weg.

Het hoogpathogene virus H5 werd in november in en rond België vastgesteld. Sindsdien waren verschillende preventieve maatregelen van kracht, zoals een algemene ophokplicht. Begin april werd een deel van de ingrepen al teruggeschroefd en woensdag volgen de overgebleven restricties.

Er blijft één uitzondering. De maatregelen en vervoersbeperkingen blijven nog even van kracht in de omgeving van de uitbraak van het virus in Waregem en dat wellicht tot 23 mei. In totaal was in ons land sprake van vijf uitbraken bij professionele en private houders. Er werden ook 29 gevallen van de hoogpathogene variant ontdekt bij wilde vogels.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.