https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KU Leuven Campus Brugge creëert slimme elektrische rolstoel met nieuw besturingssysteem

Het slim rolstoelbesturingssysteem is een product van de spin-off CoMoveIT van KU Leuven Campus Brugge. © KU Leuven
Phebe Somers

Met het slimme besturingssysteem, CoMoveIT Smart maakt Brugse professor Elegast Monbaliu samen met zijn collega’s het mogelijk om een elektrische rolstoel te besturen zonder joystick. In plaats daarvan maakt het systeem gebruik van sensoren en artificiële intelligente. “Heel goed nieuws voor mensen met complexe bewegingsstoornissen”, vertelt de professor.

Niet elke persoon met een beperkte mobiliteit is namelijk fysiek in staat om die joystick te hanteren. “Denk maar aan rolstoelgebruikers met een hersenverlamming. Door hun aandoening maken zij veel onvrijwillige bewegingen, waardoor ze geen traditionele elektrische rolstoel kunnen bedienen. Zij zijn voor hun verplaatsingen dus aangewezen op de hulp van anderen. Ons rolstoelbesturingssysteem brengt daar verandering in en creëert een maximale onafhankelijke mobiliteit”, aldus Monbaliu, medeoprichter van het systeem CoMoveIT Smart die behoort tot het Departement Revalidatiewetenschappen van KU Leuven campus Brugge.

Professor Elegast Monbaliu uit Sint-Michiels.
Professor Elegast Monbaliu uit Sint-Michiels. © Stars of Science

Voor wie motorische problemen heeft maar wel nog goede intellectuele mogelijkheden heeft is deze toepassing volgens de makers een geschenk uit de hemel. Met deze ontwikkeling kan een elektrische rolstoel een beroep doen op een hoofd-voetbesturingssysteem die onwillekeurige bewegingen van de gebruiker herkent en compenseert.

Gezondheid ontmoet technologie

“Met de lancering van CoMoveIT is de eerste spin-off voor KU Leuven Campus Brugge een feit,” zegt vicerector Piet Desmet, die ook academisch beheerder is van Campus Brugge. “Door de combinatie van gezondheid en technologie in haar product weerspiegelt deze spin-off de identiteit van onze campus.

Dat dit sterk staaltje technologie in Brugge is ontstaan is geen toeval volgens burgemeester Dirk De Fauw: “De zorgsector is er immers, naast onder meer het toerisme, één van de belangrijkste tewerkstellingssectoren.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.