Koksijdse burgemeester overweegt afkondiging rampenplan als er niet snel hulp komt voor De Brink

In het Koksijdse woon-zorgcentrum De Brink zijn bijna alle bewoners en medewerkers getroffen door het coronavirus.© MVO
In het Koksijdse woon-zorgcentrum De Brink zijn bijna alle bewoners en medewerkers getroffen door het coronavirus.© MVO
Redactie KW

Vorige week raakten in woon-zorgcentrum De Brink in Koksijde Sint-Idesbald 4 bewoners en 12 personeelsleden besmet met het coronavirus. Nochtans was De Brink, waar een 30-tal bewoners verblijven en een 20-tal personeelsleden zijn tewerkgesteld, sinds de eerste corona-uitbraak in maart 2020 helemaal coronavrij. In enkele dagen tijd is het aantal besmette personen alarmerend gestegen.

Van de 28 residenten zijn er intussen 23 coronapositief en van de 21 personeelsleden zijn er nog maar 8 aan het werk. Omdat ook de directeur coronapositief is, heeft de hoofdverpleegkundige de medische verantwoordelijkheid overgenomen en leidt ze het woon-zorgcentrum.

“Het is nu alle hens aan dek, iedereen doet wat hij of zij kan”, zegt ze. “Slechts 3 van de nog beschikbare medewerkers hebben een medische achtergrond. Maar iedereen heeft een medische spoedopleiding gekregen, en zelfs onze poetshulp zet zich in, onder meer om onze bewoners eten te bezorgen. Maar we hopen dat er heel snel hulp komt!”

Dringend hulp nodig

Dat hoopt ook burgemeester Marc Vanden Bussche. “De situatie is dramatisch! We hebben om hulp gevraagd bij het Rode Kruis, de brandweer, het Veurnse ziekenhuis AZ West, maar ze kunnen geen mensen missen. Daar hebben we begrip voor, en dus deden we een dringende oproep om hulp van het leger.”

“We hadden verwacht dat die vandaag zou komen, maar om administratieve redenen loopt dat vertraging op. Ik smeek hierbij nogmaals om dringende hulp van iedereen die bereid is om hier mee de handen uit de mouwen te steken. Anders vrees ik dat we het rampenplan moeten afkondigen!”

Of deze snelle stijging van besmettingen te wijten is aan de Britse of Zuid-Afrikaanse variant is nog niet bekend.

Wzc De Brink in Pannelaan 55 in Koksijde is te bereiken via tel. 058 53 28 53 of de.brink@belgacom.net

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier