Kinderen duiken op met ‘antimondmaskerpasje’ in school in Nieuwpoort

© (Foto JH)
Redactie KW

In een aantal scholen in Nieuwpoort doken dinsdag plots verschillende leerlingen op met een ‘antimondmaskerpasje’ rond de hals. Volgens de ouders is dit in strijd met de Grondwet. Burgemeester Geert Vanden Broucke zit verveeld met de zaak. “We kunnen die kinderen niet manu militari verplichten het masker op te zetten. Maar het is duidelijk dat ouders hun kinderen zo zélf stigmatiseren.”

Voor het eerst in de regio doken verschillende kinderen in een aantal scholen dinsdagochtend plots op met een pasje rond de hals. Het gaat om kinderen uit de hogere leerjaren. Daarop stond in grote letters dat het dragen van een mondmasker niet verplicht en in strijd is met de Grondwet en het Belgisch Strafwetboek. ‘Het is verboden zich in publiekelijk toegankelijke plaatsen te begeven met het gezicht geheel of gedeeltelijk bedekt’, staat er. De scholen waar kinderen met dergelijk pasje aankwamen contacteerden burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V).

Blijven les volgen, maar wat apart

“Ik heb de pasjes intussen zelf gezien”, zegt de burgemeester. “Het is een moeilijke zaak. We kunnen de kinderen niet verbieden om met zo’n pasje naar school te komen. We zullen het ook niet afnemen. Maar laat wel duidelijk zijn dat ook voor deze kinderen het mondmasker wél verplicht is. Alleen: het is voor ons onmogelijk om dit manu militari op te leggen. Wat moeten we doen? Hen sanctioneren? Hen naar huis sturen en hen onderwijs afnemen? Voorlopig hebben we weet van aantal kinderen, waarvan we weten dat de ouders anti-vaxxers zijn. Zij moeten beseffen dat wij in het belang moeten denken van álle kinderen op school. En van het personeel. We proberen nu de gulden middenweg te zoeken door die kinderen die weigeren een mondmasker te dragen wat apart te zetten van de anderen. Of meer afstand te laten. Desnoods zelfs wat plexiglas te plaatsen.”

Stigmatiseren

Burgemeester Vanden Broucke zegt het met een diepe zucht. “Wij hopen dat die ouders beseffen dat hun kinderen op die manier zélf gestigmatiseerd worden op school. En dat willen wij zelf niet. Maar het is niet de eerste keer dat dergelijke ouders al hun ongenoegen lieten blijken in de coronacrisis. Ik weet dat er ook op de bus al problemen waren met ouders die hun kinderen een document meegaven dat een mondmaskerplicht op de bus niet wettelijk is. Helaas zullen er altijd anti-vaxxers blijven bestaan.” (JH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.