Karien uit Roeselare staat patiënten al 25 jaar bij om de juiste pruik te kiezen

Al meer dan een kwarteeuw is Karien Montmorency de steun en toeverlaat voor veel (ex-)kankerpatiënten. Met haar Pruikenadviescentrum staat ze hen met raad en daad bij en zorgt ze voor een lichtpuntje tijdens de moedige strijd tegen de vreselijke ziekte. “Hoeveel mensen ik al die jaren al geholpen heb? Ontelbaar veel”, zegt ze. “Maar elke keer ik iemand opnieuw zie opleven, weet ik weer waarom ik het zo graag doe.”

© Stefaan Beel
© Stefaan Beel

Elk jaar krijgen duizenden mensen in ons land te horen dat ze het zware gevecht met kanker moeten aangaan. Wanneer tijdens de behandeling chemotherapie of bestralingen nodig zijn, leidt dat vrijwel altijd ook tot haaruitval. En dat is voor veel patiënten een harde noot om kraken, want dan ziet de buitenwereld meteen dat je ziek bent.

Net dat gevoel wil Karien Montmorency (65) aanpakken. Met haar Pruikenadviescentrum bezorgt ze jaarlijks een pak kankerpatiënten een tijdelijke nieuwe haardos, iets wat volgens haar een wezenlijk verschil maakt.

“Alles startte toen ik zo’n kwarteeuw geleden een vraag kreeg van mijn tante nonneke ”, opent ze haar verhaal. “Ik werkte toen al even als kapster. Mijn tante streed tegen borstkanker en vroeg ik voor haar een pruik kon voorzien. Of zoals ik het liever zelf noem: een nieuwe coupe . Dat klinkt veel menselijker en warmer. Ik zag hoeveel deugd mijn tante had van haar tijdelijke haardos en dat zette me aan het denken. Waarom haar vele lotgenoten geen duwtje in de rug geven? Sindsdien is het een van de grote doelen uit mijn leven geworden.”

“Mensen helpen, dáár doe ik het voor”

Karien nam contact op met de toenmalige Belgische Kankerliga en bood zich aan als vrijwilligers om in ziekenhuizen chemopatiënten een gelaatsbehandeling te geven. “Tijdens de bijhorende cursus kwamen die pruiken ook weer te sprake en dokter Marianne Hanssens, oncologe in de Izegemse Sint-Jozefskliniek en AZ Groeninge in Kortrijk, gaf mij dat laatste zetje. Ik begon me helemaal in de materie te verdiepen en nu, 25 jaar later, is het mijn hoofdbezigheid geworden.”

Karien zag in al die jaren een resem kankerpatiënten bij haar over de vloer komen. En die kunnen uit een erg uitgebreid gamma kiezen. “Ik bied zowel pruiken met synthetisch als echt haar aan, maar de eerste variant is veruit de populairste. Degelijk, makkelijk te onderhouden en ook goedkoper. Al is er altijd een tussenkomst van het ziekenfonds verzekerd.”

Wie bij Karien aanklopt, krijgt niet zomaar snel-snel een pruik mee naar huis. “Integendeel, ik neem voor elke klant uitgebreid de tijd. Ik wil gewoon mensen helpen, dáár doe ik het elke dag opnieuw voor. Dat maar voor veel patiënten een wereld van verschil. Een luisterend oor bieden, hun verhaal en vaak ook hun verdriet even laten ventileren… Het kan wonderen doen. Soms voel ik me een halve psycholoog, maar dat is deel van mijn job.”

Het meest emotionele moment is telkens wanneer het haar afgeschoren wordt, zegt Karien. “Dat doe ik telkens zelf, want ik heb mijn ervaring als kapster. Ook daar nemen we ruim de tijd voor, want je haar effectief zien verdwijnen, is erg ingrijpend. Het is mijn taak om dat proces zo goed mogelijk te laten verlopen.”

Dankbaar

Iets wat ook Manuela Bouckenooghe (61) beaamt. Zij kreeg in 2005 te horen dat ze aan borstkanker leed en kon de ziekte na zes jaar bedwingen. “Al zal je me nooit horen zeggen dat ik genezen ben”, benadrukt ze. “Ik ga nog altijd elke drie maanden op controle en voorlopig is alles goed. Maar ik overdrijf niet als ik zeg dat Karien tijdens dat proces een hele grote rol heeft gespeeld. Ze stond altijd aan mijn zijde, daar ben ik haar heel dankbaar om. En haar werk is uitmuntend. Ik herinner me nog dat mijn oncoloog me aanraadde om mijn haar af te scheren. Toen ik bij Karien mijn pruik of beter: coupe kreeg, was die zelfs zó goed dat bij de volgende consultatie ik te horen kreeg dat het nu écht wel tijd was om alles af te scheren”, glimlacht ze. “Dat zegt genoeg.”

“Mentaal was de ‘coupe’ van Karien een enorme boost. Wat ze doet, is van goudwaarde”

Karien glundert. “Zo’n verhalen doen me goed. Dat betekent dat mijn werk af is. Het doet me wel iets, want de dankbaarheid van mijn klanten is altijd er groot. Wanneer ik iemand dankzij mijn werk opnieuw zie opleven, weet ik waarom ik het zo graag doe. Ik ben dan misschien al 65, ik ben van plan om nog lang door te gaan. Ik kan het gewoon niet missen. Zelf ben ik nog niet met kanker geconfronteerd geweest, maar mijn echtgenoot wel. Ik weet dus maar al te goed hoe die ziekte je leven helemaal op zijn kop kan zetten, net daarom is alle mogelijke steun meer dan welkom. Die wil ik met plezier blijven bieden.”

“Mentaal was de coupe van Karien een enorme boost”, pikt Manuela in. “Ik kreeg te horen dat ik er goed uit zag en straalde, terwijl ik eigenlijk een van de zwaarste periodes uit mijn leven meemaakte. Wat Karien doet, is voor veel mensen van goudwaarde.”

www.pruikenadviescentrum.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.