Karen (48) en Sofie (44) duiken minstens een keer per week de zee in, winter of niet: “Beter dan een saunacomplex”

Minstens een keer per week duiken Karen Sofie de zee in. Ook in de winter.©Jeffrey Roos foto JRO
Minstens een keer per week duiken Karen Sofie de zee in. Ook in de winter.©Jeffrey Roos foto JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Chillen in de frisse (lees: koude) zee, zo noemen straffe madammen Sofie Defever en Karen Vlerick het. Een zeewatertemperatuur van 5 of 20 graden, het maakt allemaal niet uit. Minstens een keer per week duiken ze de zee in. “Na het zwemmen heb je een heerlijk, gelukzalig gevoel”, klinkt het.

Iedereen kent wel het ijsberenfenomeen. Jaarlijks duiken duizenden straffe mannen en vrouwen bij vriestemperaturen het zeewater in. Wat die mensen een keer per jaar doen, doen Sofie en Karen minstens wekelijks. “Echt zwemmen, diep en ver doen we niet, want dat is verboden”, vertelt Karen voor ze het water induikt met haar vriendin Sofie. “We noemen het zelf ‘zwammen’. Het is een soort baden en gezellig bijpraten.”

Het idee ontstond toen de zwembaden en de fitnesscentra de deuren sloten wegens corona. Het bracht de dynamische dames op het idee om op zoek te gaan naar alternatieve bewegingsmogelijkheden. “Aanvankelijk zouden we, aangesloten bij een Brugse zwemclub, zwemmen in de Damse vaart, maar daar was een wetsuit verplicht”, gaat Karen verder. “We wilden een pure ervaring en kozen voor de zee, gewapend met een badpak en.. thee.”

Zeezwammen is volgens het duo de ideale kick in coronatijden. “Het is belangrijk om goed op te warmen”, legt Sofie uit. “We blijven even lang in het water als de temperatuur op dat moment. 10 graden is 10 minuten baden. Daarna drinken we warme thee en thuis nemen we een warm bad met eucalyptusolie.”

Tal van voordelen

Het zwemmen in het koude zeewater doet endorfine vrijkomen. “Daardoor voel je je erg goed”, gaat Sofie verder. “Er is enerzijds het mentale aspect, maar je bouwt ook natuurlijke weerstand op. Niet onbelangrijk in deze coronatijden. Daarnaast zorgt het voor een betere bloedcirculatie.

Of de koude geen belemmering vormt? Integendeel. Van zodra je in het koude water zit, voel je dat al niet meer. De zee is altijd anders, dat is puur genieten. In de uren na het baden krijgen we het vanbinnen lekker warm. Het zwammen gebeurt altijd met een badmuts. Dat zorgt ervoor dat ons belangrijkste lichaamsdeel zo weinig mogelijk afkoelt.”

“Volgens Karen en Sofie is het beter dan een saunacomplex en het is bovendien coronaproof. “We krijgen dikwijls de vraag van anderen om ons te vervoegen. We blijven het voorlopig bij een beperkte groep houden, omdat alles coronaproof moet verlopen. Maar het is leuk dat het een vrouwenkransje is, waarbij de koekjes worden vervangen door een frisse duik”, besluit het duo.

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier