https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Kankerpatiënten Christine en Frank halen kracht uit oosterse meditatievorm reiki

Christine Verhelst en Frank Adam, allebei kankerpatiënt, halen kracht uit oosterse meditatievormen als reiki en Qigong. © Davy Coghe
Phebe Somers

Wat voor velen ‘zweverig gedoe’ is, geeft Christine Verhelst (65) kracht in de laatste weken van haar leven. Volgens haar dokter moest ze al gestorven zijn aan leukemie, maar de oosterse meditatievorm reiki houdt de Kuurnse recht. “Lichaam en geest hangen nu eenmaal aan elkaar.” Ook voor Brugs auteur en theatermaker Frank Adam (53) is het zo klaar als een klontje: “Complementaire therapieën en westerse geneeskunde vormen een perfect huwelijk.”

Christines verhaal is er één met ups en downs. Geboren in Kuurne en opgegroeid tot een nuchtere zakenvrouw met een eigen bedrijf. Tot haar 35ste leerde ze andere vrouwen om financieel onafhankelijk te zijn en hoe ze hun geld konden beleggen. Maar een ongelukkig huwelijk deed haar de knop omdraaien.

Ze scheidde, schoolde zich om tot psychotherapeute en kwam toevallig terecht bij reiki, een helingswijze uit Japan. Dat is een meditatievorm waarbij men de handen zacht neerlegt op plaatsen waar daar nood aan is. “Compleet onverwacht lag de nadruk in mijn leven plots op de innerlijke in plaats van uiterlijke rijkdom. Zo ben ik erin gerold, en er nooit meer uitgeraakt.”

Geen levensverzekering

Maar 22 maanden geleden sloeg plots het noodlot toe. Christines oudste zoon stapte zelf uit het leven, een half jaar later sterft haar Japanse reikimeester. “Na de begrafenis ben ik nog net thuis geraakt, maar ik voelde dat mijn lichaam gekraakt was. Enkele dagen later viel de diagnose: acute leukemie.” Meteen werd er intensieve immunotherapie en een chemokuur opgestart. Met succes, want de behandeling sloeg aan.

© Davy Coghe

Drie maanden geleden is Christine echter hervallen, en deze keer was niets meer opgewassen tegen de agressieve bloedkanker. Eind augustus kreeg ze het nieuws dat ze nog één à twee weken te leven had, maar vandaag ziet Christine er nog sterk en vooral positief uit. “Volgens de dokter had ik al lang dood moeten zijn”, lacht ze. “Pas op: reiki is geen levensverzekering, hé. Voor mij is het een ‘EN-EN’-verhaal. De moderne geneeskunde komt voor mij nog altijd op de eerste plaats. Ik zie het zo: bij ziekte treden drie soorten behandelingen op de voorgrond: fysieke, psychosociale en spirituele zorg. Reiki vervult bij mij het laatste segment. Door dagelijks een uur lang bewust het hier en nu te beleven, door chi (levensenergie, red.) te laten stromen door mijn lichaam, werk ik aan mijn mentale en emotionele gezondheid. En lichaam en geest hangen nu eenmaal aan elkaar vast, dat bevestigen tal van wetenschappelijke onderzoeken. Dat fysieke kwaaltjes verzwakt worden door dergelijke therapie is zeker geen hersenspinsel. Dankzij de reikibehandelingen heb ik amper symptomen ervaren van de kanker en de zware behandelingen. Misselijkheid, haaruitval, stress, hoofdpijn, angsten, slaapproblemen… Ik ben ervan gespaard gebleven. Maar een kanker ga je er natuurlijk niet mee genezen. Al ben ik dankzij reiki ook niet meer bang voor de toekomst. De dood.”

Effecten worden erkend

Dat er in bepaalde medische kringen al consensus is over de meerwaarde van reiki, daar weten Christine en Frank alles over. Zo zijn er ziekenhuizen in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk waar al jaren reikibehandelaar in dienst zijn om patiënten te ondersteunen. “In België komen ze altijd een beetje achter hé”, klinkt het in koor.

Reiki biedt comfort wanneer de medische hulpverlening niets meer kan doen

In ons land wordt Christine toch al 15 jaar lang ingeschakeld om zowel les te geven over zelfbehandeling als effectief de klachten van patiënten te verlichten met reiki: in het Palliatief Dagcentrum Heidehuis, oncologisch dagziekenhuis St. Lucas, bij de Christelijke Mutualiteit… “Reiki biedt comfort wanneer de medische hulpverlening niets meer kan doen. Dat is zo wanneer iemand uitbehandeld is bij een terminale ziekte, zoals ik, maar ook als extra ondersteuning bij mensen die nog aan het vechten zijn om gezond te worden of te blijven.”

Leven veranderd

Zo kwam Christine namelijk in contact met Frank. Tien jaar geleden werd multipel myeloom (bokanker) bij hem ontdekt, die na vijf jaar evolueerde van slapende naar acute vorm “Bij de diagnose ben ik meteen op zoek gegaan naar complementaire geneeswijzen. In het begin doe je een beetje aan spiritueel toerisme: je proeft van allerlei soorten therapieën om je dan te verdiepen in datgene waar jij je goed bij voelt. Bij mij was dat in eerste instantie qigong”, vertelt Frank. Qigong behoort tot de Chinese traditie. Net als Reiki is het een energetische methode: je laat je levensenergie (‘chi’) stromen door te bewegen, ademen en mediteren…

In 2015 kwam hij in contact met Christine. “Door reiki en qigong ben ik echt in mijn eigen kracht komen te staan. Het heeft gezorgd voor een spirituele verruiming. Intussen zijn mijn testen goed en verkeer ik in goeie gezondheid, met dank aan mijn zelfbehandelingen én Christine.” Naast qigong studeerde en beoefent Frank ook de andere takken van de traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG): accupunctuur, massage, kruiden voedingsleer.

In het begin doe je een beetje aan spiritueel toerisme: je proeft van allerlei soorten therapieën om je dan te verdiepen in datgene waar jij je goed bij voelt

De wereld van de literatuur is Frank niet onbekend, hij maakte er dertig jaar zijn carrière in. Toch was hij niet van plan om een boek uit te brengen over zijn ervaringen, maar na een schrijfproces van twee jaar is dat toch het geval. “Met dank aan de goede zorgen van dr. Jan van Droogenbroeck van AZ Sint-Jan Brugge en het geduld van uitgeverij Lannoo heb ik recent het boek ‘Qigong – Langer gezond en gelukkig leven door te bewegen, ademen en mediteren’ uit kunnen brengen. Ik hoop er veel andere mensen mee te kunnen inspireren.”

Preventie

Christine sluit af met een laatste wens: “Het is mijn droom dat er in elk Belgisch ziekenhuis een opgeleid persoon wordt aangesteld om, voor wie dat wil, reiki aan te bieden als ondersteuning bij oncologische behandelingen. Daarnaast zie ik het als een preventief middel om mensen gezond en in balans te houden en zo te voorkomen dat ze ziek worden. Ik zal het zelf niet meer meemaken, en dat doet me pijn. Maar die visie is volgens mij de toekomst van de geneeskunde.”

Wie vragen heeft over reiki mag gerust contact opnemen met Christine: http://www.usuireiki.be

Ook Frank deelt zijn Qigong-expertise graag met alle geïnteresseerden via zijn website: www.frankadam.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.