Kamer heft epidemiologische noodsituatie op

© BELGA/NICOLAS MAETERLINCK

De plenaire Kamer heeft donderdag unaniem, op twee onthoudingen van DéFI na, een wetsvoorstel goedgekeurd dat een einde maakt aan de zogenaamde epidemiologische noodtoestand. Dat is een gevolg van de overschakeling naar code geel op de coronabarometer, waarover het Overlegcomité het onlangs eens raakte. De tekst treedt morgen/vrijdag in werking.

Zoals bekend keurde de Kamer vorig jaar de Pandemiewet goed. Die moest een wettelijke basis bieden voor de overheid om snel maatregelen te nemen in de strijd tegen het coronavirus. De wet werd al eens geactiveerd, een activering die nadien voor drie maanden werd verlengd.

Resterende coronamaatregelen

Daarvoor moest dan wel de epidemiologische noodtoestand worden afgekondigd en bevestigd via een wet. Om een einde te maken aan die situatie, is dus ook een wet nodig. Het voorstel daartoe werd ingediend door Servais Verherstraeten (CD&V) en mee ondertekend door de andere meerderheidspartijen.

Met de opheffing van de noodsituatie wordt ook het koninklijk besluit waarin de resterende coronamaatregelen vervat ziitten opgeheven. De nog geldende regels inzake de mondmaskerplicht en het reizen en die voor op de werkvloer, zullen dan opgenomen worden in specifieke regelgeving.