Update
KAART 289 nieuwe besmettingen in West-Vlaanderen * Hoeveel in jouw gemeente?

Volgens het meest recente rapport van Sciensano zijn sinds 1 maart 59.519 West-Vlamingen met het coronavirus besmet geraakt. Dat zijn er 289 meer in vergelijking met gisteren en 1.904 meer dan een week geleden. Van de 148 mensen die gisteren in het ziekenhuis werden opgenomen in ons land, waren er 19 opnames in West-Vlaanderen.

Sciensano, het Belgisch instituut voor gezondheid, maakt opnieuw elke dag de meest actuele, maar nog niet geverifieerde cijfers inzake coronabesmettingen bekend. Op zaterdag 22 januari – op basis van de cijfers tot en met vrijdag 22 januari – zijn er 59.519 besmettingen vastgesteld in West-Vlaanderen. Dat zijn er 289 meer dan een dag eerder . De voorbije week kwamen er voor heel de provincie 1.904 gevallen bij, het daggemiddelde de laatste zeven dagen bedraagt nu 272 nieuwe besmettingen per dag. Een week eerder was dat nog 254.

Bij de dagcijfers moet ook rekening worden gehouden met het feit dat sinds 20 oktober een andere teststrategie van kracht was in België. Enkel wie symptomen vertoonde, werd nog getest. Wie recent in aanraking kwam met een besmet persoon of uit een rode zone in het buitenland terugkeert, werd niet meer getest. Wel moesten die mensen tien dagen in quarantaine. Sinds 23 november worden ook die mensen weer getest.

Tijdens de kerstvakantie werd bovendien echter aanzienlijk minder getest dan in de weken voor de vakantie. Ook daar moet dus rekening mee worden gehouden bij het interpreteren van de besmettingscijfers. Viroloog Steven Van Gucht gaf al aan dat er mogelijks wat ‘ruis op de cijfers’ zit. Kort na de kerstvakantie ging het aantal dagelijks afgenomen testen opnieuw de hoogte in, onder meer door het aantal mensen dat zich na een verblijf in een rode zone in het buitenland liet testen. En na de uitbraken van de Britse virusvariant in het woonzorgcentrum De Groene Verte in Merkem bij Houthulst werden op grote schaal ook alle leerlingen en leerkrachten van verschillende scholen aan een coronatest onderworpen.

Het reproductiegetal of de R-waarde in West-Vlaanderen bedroeg zaterdag 1,021 . Vrijdag was dat nog 1,047. Dat getal staat voor het aantal mensen dat besmet wordt door elk nieuw geval van covid-19. Ligt dat hoger dan 1, dan wint de epidemie aan kracht. Net als in onze provincie is dat het geval in Antwerpen, Henegouwen, Limburg, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen. Het R-getal voor België bedraagt nu 1,056.

In de periode van 13 tot 19 januari 2020 (de laatste 7 dagen met geconsolideerde gegevens) werden in West-Vlaanderen 39.221 testen oftewel 3.266 per 100.000 inwoners uitgevoerd en bleken 5,9 procent van de testen positief . Dat getal zit opnieuw in stijgende lijn. Het landelijke gemiddelde bedraagt 5,5 procent.

Vlaams-Brabant (4,4 procent), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (4,2 procent), Antwerpen (5,2 procent) en Oost-Vlaanderen (5,5 procent) tonen een lagere positiviteitsratio. Elders ligt het aantal positieve testen ten opzichte van het totaal gelijk of hoger. De waarschuwingsdrempel van de WHO voor de positiviteitsratio ligt op 5 procent.

283 mensen in ziekenhuis

Er werden gisteren 19 patiënten met een coronabesmetting opgenomen in de West-Vlaamse ziekenhuizen. In totaal liggen in onze provincie 283 mensen die besmet zijn met het coronavirus in het ziekenhuis. Dat zijn er exact evenveel als gisteren. Gisteren mochten ook 20 mensen het ziekenhuis opnieuw verlaten.

Er liggen in West-Vlaanderen nog 35 patiënten op de afdeling intensieve zorgen . Dat is er één meer dan de dag voordien. Op een totaal van 221 erkende IZ-bedden in onze provincie betekent dat dat 16 procent van de West-Vlaamse capaciteit op intensieve zorgen is ingenomen.

In West-Vlaanderen zijn het meeste ziekenhuisopnames in vergelijking met de andere provincies. De voorbije week (van 16 tot en met 22 januari) werden in onze provincie 150 coronapatiënten opgenomen. In de andere provincies is dat minder: Oost-Vlaanderen (141), Brussel (120), Henegouwen (117), Antwerpen (100), Luik (87), Limburg (72), Vlaams-Brabant (49), Waals-Brabant (26), Namen (19) en Luxemburg (11).

In totaal liggen momenteel 1.923 coronapatiënten – 18 minder dan gisteren – in de Belgische ziekenhuizen, van wie 338 op intensieve zorgen. Vrijdag werden 149 mensen opgenomen in een Belgisch ziekenhuis en mochten 143 patiënten het ziekenhuis verlaten.

De voorbije zeven dagen stierven in België 287 mensen aan de gevolgen van het virus, dat zijn er gemiddeld 41 per dag. Sinds begin oktober 2020 eiste corona 10.609 slachtoffers, van wie 8.570 75-plussers. Het totale dodental sinds maart 2020 staat op 20.620 overlijdens.

2,76 procent is ingeënt

Op woensdag 6 januari zijn twee West-Vlaamse woonzorgcentra van start gegaan met de vaccinatie van hun bewoners . In de ziekenhuizen AZ Delta in Roeselare en AZ Sint-Jan in Brugge zijn op 18 januari gestart met het vaccineren van ziekenhuispersoneel. AZ Groeninge begint op maandag 25 januari. In een eerste fase zijn enkel medewerkers op de intensieve zorgen en spoeddiensten aan de beurt.

Over de totale meerderjarige bevolking in West-Vlaanderen is op dit moment 2,76 procent ingeënt. Dat blijkt uit de Vaccinatieteller van het Agentschap Zorg en Gezondheid . In totaal gaat het om exact 27.181 inwoners, van wie 64 al een tweede dosis kregen toegediend. Bij de 65-plussers gaat het om 16.180 gevaccineerden, oftewel 5,72 procent.

11 gemeenten donkerrood

Als we kijken naar het aantal nieuw vastgestelde besmettingen de laatste zeven dagen, dan overschrijden 11 gemeenten de drempel van 240 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners . Het gaat om Houthulst, Kortemark, Heuvelland, Diksmuide, Wielsbeke, Kuurne, Avelgem, Veurne, Lo-Reninge, Lendelede en Oostrozebeke.

20 gemeenten tellen de laatste zeven dagen minder dan 120 nieuw vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners : Ieper, Wervik, Bredene, Langemark-Poelkapelle, Beernem, Lichtervelde, Mesen, Koksijde, De Panne, Brugge, Torhout, Damme, Knokke-Heist, Ruiselede, Zedelgem, De Haan, Zuienkerke, Blankenberge, Alveringem en Pittem. Pittem duikt met 1 nieuwe besmetting de laatste zeven dagen zelfs onder de laagste drempel en kleurt groen .

De overige West-Vlaamse gemeenten tellen tussen de 120 en 240 vastgestelde besmettingen per 100.000 inwoners.

We krijgen heel wat opmerkingen van lezers die de kaart in dit artikel niet meer te zien krijgen. De cookies van je webbrowser eens vernieuwen, kan het probleem in veel gevallen oplossen.


Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.