Jill Vanderbeke – die zelf aan bodybuilding doet – stippelde in Pittem powervrouwenwandeling uit

Jill Vanderbeke. (foto WME)©Wouter Meeus
Jill Vanderbeke. (foto WME)©Wouter Meeus
Wouter Vander Stricht

De 20-jarige Jill Vanderbeke loopt momenteel stage bij VIVA-SVV, de socialistische vrouwenvereniging. Naar aanleiding van de internationale vrouwendag (8 maart) werden her en der in onze provincie powervrouwenwandelingen uitgetekend. En in Pittem nam Jill die voor haar rekening. En wat blijkt… Jill doet aan bodybuilding en is dus ook letterlijk een powervrouw.

Jill Vanderbeke (20) huist langs de Spoorweglaan in Pittem en studeert toegepaste gezondheidswetenschappen aan Howest in Brugge. Ze zit er in haar laatste jaar en loopt momenteel dus stage bij VIVA-SVV. Ze ondersteunt er diverse projecten rond (mentaal) welzijn, seksualiteit, relaties… bij vrouwen. En toen de socialistische vrouwenvereniging met het idee voor powervrouwenwandelingen uitpakte, werd aan Jill gevraagd om er ook eentje in Pittem uit te tekenen.

Bewust kort

“In totaal zijn er zeven plaatsen waar posters van sterke vrouwen zijn opgehangen. Ik moest dus op zoek naar locaties waar dat kan. Dat zijn bijvoorbeeld enkele handelaars, maar ook langs de Finse piste hier in Pittem hangen die afbeeldingen. De wandeltocht is bewust kort gehouden, die 2,5 kilometer kan iedereen aan. Bij die posters is telkens een QR-code voorzien. Als je die scant, krijg je wat meer uitleg over de dame in kwestie. Martine Tanghe en Marieke Vervoort zijn dames die er tussen hangen, maar persoonlijk vind ik ‘de spiegel’ de meest originele. Als je ervoor gaat staan, zie je dus jezelf. De boodschap die we daar willen brengen is dat alle dames powervrouwen zijn.”

De wandeling kan nog tot 31 maart afgestapt worden. “Vrouwenrechten liggen me ook na aan het hart”, zegt de Pittemse jongedame. Maar ze blijkt er ook een aparte hobby op na te houden die je niet meteen in haar ziet schuilgaan als je tegenover haar zit.

Elke dag trainen

“Ik beoefen bodybuilding. De meeste mensen verwachten dat inderdaad niet van mij, maar ik heb daar mijn draai in gevonden. Ik was altijd al gefascineerd door de sport. En uiteindelijk ben ik dan ook wedstrijden gaan doen. Je leeft eigenlijk zes maanden toe naar zo’n wedstrijd. Je moet iedere dag trainen, maar je moet ook je voedingsschema erg strikt volgen. Ook mijn studierichting sluit daar wat op aan. Ik train normaal in het Tielts Conditiecentrum, maar dat is nu natuurlijk gesloten. Ik moet me nu thuis wat behelpen. Ik ben nog vrij nieuw in de sport, maar behaalde bij mijn eerste wedstrijd toch een mooie vijfde plaats. Ik hoop eind dit jaar opnieuw aan een wedstrijd te kunnen deelnemen.”

(WV)

De wandeling in Pittem en de andere West-Vlaamse gemeentes kun je terugvinden via www.viva-svv.be/artikels/powervrouwenwandeling.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.