Isabelle Goeman ruilt hotelsector in voor Covid-afdeling in AZ

Stefan Vankerkhoven

Na negentien jaar in de horeca is zorgkundige Isabelle Goeman (55) buddy op de covid-afdeling in het AZ Sint-Jan. “Het geeft mij een enorme voldoening. Met wat ik elke dag in het ziekenhuis meemaak, begrijp ik niet dat er mensen zijn die zich niet willen laten vaccineren.”

Als jonge zorgkundige werkte Isabelle Goeman in diverse Brugse woon-zorgcentra. “Na tien jaar wou ik iets anders doen dan bejaardenhelpster zijn”, vertelt ze. “Bij toeval verzeilde ik in de hotelsector. Eerst vier jaar in hotel Notre Dame, nadien in De Goezeput, waar ik vijftien jaar gewerkt heb. Ik was allround medewerkster in dit leuke familiehotel met twee sterren, tot corona het land binnenkwam….”

“Sinds het begin van het jaar zat ik zonder werk. De horeca werkt met kortstondige contracten. Veel medewerkers krijgen in het laagseizoen hun ontslag en worden tijdelijk werkloos. Bij mij was dat zo in januari en februari. Normaal moest ik in maart herbeginnen in De Goezeput, maar de pandemie stak daar een stokje voor. ‘t Was niet makkelijk om werk te vinden, tot ik zag dat het AZ Sint-Jan een vacature uitschreef voor een tijdelijk contract als buddy.”

“Ik begrijp de tegenkanting tegen vaccins absoluut niet”

“Sinds 5 november werk ik op de covid-afdeling. We zijn na een selectieprocedure met een eerste lichting van acht buddy’s begonnen. Een deel van de afdeling intensieve zorgen is voorbehouden voor coronapatiënten. Bang om besmet te worden ben ik niet. Ik voel er mij veiliger dan op andere plekken. We zijn van boven tot onder beschermd, met een schort, face shield, ffp2-masker en handschoenen. Voor en na contact met de covid-afdeling moet ik mij grondig ontsmetten en door twee sassen gaan.”

“Er heerst een serene sfeer op die afdeling, met grote solidariteit onder alle personeelsleden. Iedereen helpt iedereen. Persoonlijk contact met de patiënten mag ik niet hebben. Ik moet wel de kamers binnen om materiaal, zoals linnen, aan te vullen. Veel patiënten op die afdeling liggen aan beademingsapparatuur en zijn in coma. Niet alleen hoogbejaarden, mensen van alle leeftijden.”

“Op maandag en donderdag mag ik met de hoofdverpleegkundige het bezoek begeleiden. Het zijn hartverscheurende of hartverwarmende taferelen. Patiënten overlijden of worden wakker uit hun coma. Dat doet iets met een moeder, zus of broer.”

“Door mijn werk in het AZ Sint-Jan besef ik meer dan ooit dat er nood is aan een vaccin om deze pandemie te bestrijden. Onder het personeel op de covid-afdeling voeren wij daar vaak gesprekken over, tijdens onze pauzes.”

“We zien hoe corona hevig tekeergaat in Brugse families. In enkele weken tijd verliezen mensen hun vader, zus of tante. Dat zijn niet allemaal 70-plussers! Ik begrijp niet dat ook Bruggelingen op Facebook zich kanten tegen vaccinatie. Na een dagje meedraaien op een covid-afdeling zouden ze wel van gedacht veranderen!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.