Stormloop op centrale reservelijst voor coronavaccin

© BELGA
© BELGA
Bron: Belga

Er is vandaag dinsdag een stormloop op het online platform QVAX.be, waar men zich kan inschrijven op de reservelijst voor een coronavaccin. Omstreeks 9.30 uur waren er meer dan 140.000 wachtenden, goed voor een wachttijd van meer dan een uur.

Wanneer een vaccinatiecentrum vaccins over heeft, kan het mensen op die reservelijst oproepen. “Maar dat gebeurt wel altijd binnen de doelgroep die op dat moment aan de beurt is. Het is niet de bedoeling dat mensen via de reservelijst gaan kunnen voorkuipen”, zegt Frank Robben (Smals).

Registreren op de reservelijst kan heel eenvoudig via qvax.be. “Je schrijft je in met je rijksregisternummer, je selecteert je vaccinatiecentrum en je geeft je beschikbaarheden door voor de volgende zeven dagen. Je kan het systeem vragen om je beschikbaarheden wekelijks te herhalen of je geeft ze elke week opnieuw zelf in”, zegt Robben.

De volgorde van distributie gebeurt volgens de regels van de vaccinatiestrategie, namelijk per leeftijd. Een jongere, gezonde persoon hoeft zich dus absoluut niet te haasten. Het doel van de reservelijst is om zoveel mogelijk beschikbare dosissen te kunnen gebruiken, want elke dag gaan er wel verloren door mensen die niet komen opdagen op hun vaccinatieafspraak.

Stand van zaken

Tijdens de Q&A werd ook meegedeeld dat vanaf donderdag 8 april elke burger via www.mijngezondheid.belgie.be of via http://www.myhealthviewer.be kan nagaan of hij aangeduid is als risicopatiënt en dus eerder uitgenodigd zal worden om zich te laten vaccineren. “Moest er toch nog iemand vergeten zijn, dan kan de huisarts nog een aanpassing doen”, zegt Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie.

Tot slot werd nog een stand van zaken gegeven over de vaccinleveringen. De voorbije week werden er 438.210 aan ons land geleverd. Dat brengt het totaal sinds december op 2.606.535 vaccins. Komende week worden er 414.330 verwacht en 366.030 in de week van 12 april. De cijfers voor de weken daarna staan nog niet vast, omdat nog niet alle leveranciers daarover gecommuniceerd hebben.

Tot en met 2 april hebben 1.472.477 mensen in ons land een eerste vaccin gekregen, 563.675 inwoners ontvingen ook al hun tweede.

(BELGA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.