Indiase variant nu ook in West-Vlaanderen gesignaleerd: zowel in Oostende als in Nieuwpoort test familie positief
De Indiase variant van het coronavirus is begin mei voor het eerst opgedoken in West-Vlaanderen. Eén Oostendse familie die naar India was gereisd op familiebezoek testte bij terugkeer positief op het virus en zit sindsdien in strikte quarantaine. Dat bevestigt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Ook in Nieuwpoort blijkt een familie die recent terugkeerde uit Nepal besmet met de variant.
Na de Britse en de Zuid-Afrikaanse heeft nu ook de Indiase coronavariant voet aan grond gekregen in Oostende. Eén familie die begin mei terugkeerde uit India na een familiebezoek testte positief op het virus. Vandaag bleek dat zij wel degelijk besmet waren met de mutant. Dat bevestigt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).
“Het gaat voor alle duidelijkheid om een geïsoleerd geval, want die mensen zijn meteen in strikte quarantaine gegaan”, benadrukt burgemeester Tommelein. “Daar zitten ze nu, tien dagen na hun terugkeer, nog altijd. Zij sloten zich meteen volledig af van hun onmiddellijke omgeving om zo verdere verspreiding tegen te gaan. We hebben het als Oostende onder controle.”
Los van verpleegkundestudenten
Maar Oostende zou lang niet de enige kustgemeente zijn waar de Indiase variant van het coronavirus is opgedoken. Ook in Nieuwpoort zijn meerdere gevallen van een Indiase coronabesmetting. Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) bevestigde het nieuws maandagavond. “Het gaat om een familie die een tijdje geleden naar Nepal, hun land van oorsprong, was gereisd”, zegt hij. “Daar hebben ze waarschijnlijk de besmetting opgelopen. De vrouw is volgens onze informatie ernstig ziek en werd opgenomen in het ziekenhuis. De man en kinderen hebben slechts lichte symptomen.” Ook de Nepalese familie uit Nieuwpoort houdt zich volgens het lokale bestuur strikt aan de quarantainemaatregelen.
Middelkerke, waar de jongste week 42 nieuwe besmettingen zijn opgedoken, is volgens burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) niet een van de getroffen kustgemeenten. “Van een variant hier heb ik geen weet, en we praten er dagelijks over”, zegt hij. “We hebben wel een uitbraakje van coronagevallen in een school, maar daar heeft India niets mee te zien.”
Volgens viroloog Johan Neyts van de KU Leuven is de kans vrij groot dat de nieuwe variant al in ons land circuleert. Maandagochtend maakte hij in De Ochtend op Radio 1 bekend dat er na een steekproef uit positieve coronatests al zeker 19 Indiase gevallen werden opgemerkt. “De helft daarvan kunnen we linken aan reizen naar India, de andere helft niet”, zegt hij.
De 19 gevallen staan volgens de Blankenbergse viroloog los van de 20 studenten verpleegkunde die eind april besmet bleken met de Indiase variant. Ook met de vijf gevallen in een woonzorgcentrum in de Antwerpse gemeente Borsbeek zijn er geen directe linken. In Borsbeek bleek dit weekend één bewoner te zijn overleden aan de gevolgen van de Indiase coronabesmetting. De man en zijn medebewoners waren gevaccineerd tegen het virus, maar een volledig waterdichte bescherming tegen alle mogelijke varianten geeft dat vaccin niet. Intussen werken de producenten wel continu verder aan de ontwikkeling van hun vaccins.
Besmettelijker
Lang niet alle positieve testen worden door middel van intensieve genetische sequencing bekeken op virusvarianten. “Het is niet mogelijk om systematisch bij alle patiënten te bepalen welke variant ze hebben, daarom dus steekproeven”, aldus Johan Neyts. “Van alle positieve stalen wordt 5 tot 10 procent aan de genetische testing onderworpen. Het is uit zo’n steekproef dat die 19 gevallen zijn opgepikt.” Meer dan waarschijnlijk gaat het dus om onderschatting van de reële verspreiding
Over de impact van de Indiase variant en of die al dan niet besmettelijker of dodelijker zou zijn, is op vandaag nog niet zo heel veel geweten. Experten gaan ervan uit dat die zo’n 15 procent besmettelijker is dan de Britse variant. Ook die verspreidde zich sneller dan het oorspronkelijke coronavirus. “Het lijkt er niet op dat deze virusmutatie ziekmakender is”, voegt Neyts nog toe. “Maar het probleem is natuurlijk wel dat hoe meer mensen besmet raken, hoe meer mensen ziek kunnen worden en hoe meer mensen kans maken om te overlijden.”
Coronavirus
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier