In oktober geen mondmaskers meer in secundair onderwijs

© (Foto Pixabay)

De mondmaskerplicht vervalt vanaf 1 oktober ook in het secundair onderwijs in Vlaanderen. Dat communiceert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) woensdag na afloop van het onderwijsoverleg.

Het hele onderwijsveld zat woensdagavond samen over de kwestie, met onder meer de minister, de koepels en experts. “De meningen over behoud van de mondmaskerplicht lopen – ook binnen het onderwijsveld – sterk uiteen”, aldus het kabinet van de minister na afloop. “Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft daarom finaal zelf de knoop doorgehakt, op basis van een afweging tussen enerzijds de risico’s op het vlak van de viruscirculatie en anderzijds de nadelen voor kinderen en jongeren.”

“In geval van twijfel moeten we het voordeel van de twijfel geven aan kinderen en jongeren”, zegt de minister in een mededeling. “Uiteindelijk lopen kinderen en jongeren een heel klein risico om in geval van besmetting ernstig ziek te worden. Voor de meest kwetsbaren – onze senioren – komt er nu een extra beschermingslaag met de derde prik. De niet-gevaccineerde volwassenen maken daarentegen een bewuste keuze. We kunnen kinderen en jongeren niet de dupe laten zijn van de persoonlijke keuze van die volwassenen.”

Volgens de minister komt er een nog versterkt ventilatiekader, met CO2-meters.